Skip to Content

05:45 • Economie Nederland doet goede zaken als doorvoerland voor smartphones

Closed
by September 26, 2017 General

Smartphones en andere mobiele telefoons zijn het meest ingevoerde hightech product in ons land. In totaal voerde Nederland vorig jaar voor 95 miljard euro aan hightechproducten in, en voor 111 miljard weer uit. Een stuk meer dan vier jaar geleden.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Hoewel Nederland zich de grootste smartphone-importeur in de Europese Unie mag noemen, gaat het voornamelijk om doorvoer. Dat geldt ook voor de andere hightechproducten: een vijfde is maar bestemd voor de Nederlandse markt zelf.

Onder hightechproducten worden ICT-producten, maar ook medicijnen verstaan. Het merendeel wordt in Azië geproduceerd en gaat via Nederland de rest van Europa in. Naast smartphones gaat het bijvoorbeeld om modems, routers, laptops, tablets, vaccins, onderdelen van kantoormachines en chipmachines.  

Uit de ‘Internationaliseringsmonitor 3e kwartaal 2017’ blijkt dat van alle producten die weer de grens over gaan, slechts 19 procent is gemaakt in Nederland. De rest is aangevoerd. Het aandeel producten ‘made in Holland’ is in vier jaar tijd wel licht gestegen: in 2012 was het 18 procent.

Kijkend naar de hightechproducten die Nederland maakt en uitvoert staan chipmachines bovenaan met een uitvoerwaarde van 5 miljard euro. Op plek twee, drie en vier staan machines voor isotopische splitsing, chipmachineonderdelen en microscooponderdelen. 

Export gericht op hightech

De meeste hightechproducten van Nederlandse makelij die geëxporteerd worden gaan naar de Verenigde Staten, gevolgd door Duitsland. Chipmachines vinden vooral hun weg naar China, Singapore en Israël. 

In vergelijking met de export van andere EU-landen is de Nederlandse export sterk gericht op hightech. Inclusief doorvoer is hightech goed voor 21,6 procent van alle uitvoer. Alleen in Ierland (28 procent) en Frankrijk (21,9 procent) is de buitenlandse handel nog meer op hightech gericht.

Bron • RTL Z

Previous
Next