Skip to Content

06/01 Hyperscale providers beschikken over bijna 400 datacenters wereldwijd

Closed
by January 6, 2018 General

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group laten zien dat het aantal grote datacenters van hyperscale providers snel het 400-punt nadert. Eind 2017 was dat in totaal meer zijn dan 390, na de in het vierde kwartaal datacenteropeningen in China, India en Maleisië. Het midden van het jaar 2017 zag een golf van openingen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Singapore, Australië, Brazilië en de VS, waarbij Google bijzonder actief was.

Een opmerkelijk kenmerk van de mondiale voetafdruk is dat, ondanks een belangrijke aanhoudende druk om nieuwe activiteiten in landen over de hele wereld te vestigen, de VS nog steeds verantwoordelijk is voor 44% van de grote cloud- en internetdatacentersites. De volgende prominentste locaties zijn China, Japan en het VK, die samen goed zijn voor nog eens 20% van het totaal. De vier toonaangevende landen worden vervolgens gevolgd door Australië, Duitsland, Singapore, Canada, India en Brazilië, elk daarvan is goed voor 3-5% van het totaal. Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van de footprint van het datacenter van 24 van ‘s werelds grootste cloud- en internetservicebedrijven, waaronder de grootste spelers in SaaS, IaaS, PaaS, zoeken, sociale netwerken en e-commerce.

Datacenter

Gemiddeld hadden elk van de 24 bedrijven 16 datacentersites. De bedrijven met de grootste footprint van datacenters zijn de toonaangevende cloudproviders: Amazon / AWS, Microsoft, IBM en Google. Elk heeft 45 of meer datacenter locaties met ten minste drie in elk van de vier regio’s – Noord-Amerika, APAC, EMEA en Latijns-Amerika. Oracle en Alibaba hebben ook een opvallend brede aanwezigheid in het datacenter. De overgebleven firma’s hebben de neiging om hun datacenters vooral te richten op de VS (Apple, Twitter, Facebook, eBay, LinkedIn, Yahoo) of China (Tencent, Baidu).

Cloud

“Hyperscale groei gaat onverminderd door en we hebben al zichtbaarheid van ten minste 69 meer datacenters met hyperschalen die zich in verschillende stadia van planning of opbouw bevinden. We zullen de 500 mijlpaal vóór het einde van 2019 passeren, “zei John Dinsdale, een Chief Analyst en Research Director bij Synergy Research Group. “Het is opmerkelijk dat de VS nog steeds goed is voor bijna de helft van alle hyperscale datacenters, als gevolg van de Amerikaanse dominantie van cloud- en internettechnologieën. Andere landen komen nu prominenter in termen van datacenterbouw, maar zelfs over drie jaar voorspellen we dat de VS nog steeds ongeveer 40% van het wereldwijde totaal zullen uitmaken.”

hyperscale_Dec_2017.jpg

Door: Witold Kepinski

Previous
Next