6 tips (og en oppskrift) til 17. mai-frokosten

General

Det var i de dager det utgikk et bud om spleisefester og felles koldtbord, både til 17. mai, konfirmasjon, vennesammenkomster, barnedåp og sommeravslutninger. Og ingen visste sin arme råd, for alle var travle og selskapene begynte gjerne både tidlig om morgenen, rett etter barnetoget eller før arbeidsdagen var slutt; det var i hvert fall ikke tid til å lage kunstferdige grillspyd til 75 sultne sjeler eller legge sin sjel i en vakker og holdbar salat.

De seks bud

Dette er spleisefestens seks bud, som du skal overholde for å komme mett og tilfreds gjennom forsommeren med både vettet og æren i behold.

1) Tenk stort. Dette er ikke tiden for dadler surret i bacon og minibruschettas, men for råvarer som krever minimalt med fingerarbeid.

2) Unngå matlaging i siste sekund. Å produsere et digert matfat samtidig som du snur i døren er en umulig oppgave. Med litt forarbeid er det ingen sak å både mette og imponere.

3) Overhold regler for mathygiene.Sørg for at maten du bringer er nylaget – eller har vært raskt nedkjølt og oppbevart forskriftsmessig kaldt helt frem til siste slutt. Maten blir raskt nok romtemperert og vel så det på et sommerkoldtbord.

4) Det skal bugne på bordet. En haug med rimelige kyllingvinger på et stort fat er en bedre løsning enn et begrenset antall små, avanserte munnfuller når antallet gjester overstiger 12.

5) Ta hensyn til stående gjester. Du skal ta hensyn til at ikke alle har sitteplass og lage mat som kan spises med en hånd.

6) Husk at du ikke er Jesus. En boks oliven og et brød er ikke nok hvis hele storfamilien skal bli mett. Følg heller oppskriftene i denne serien, og skaler opp i mengde hvis du er i tvil.

Et lite stykke Norge

Det er ikke mange som husker opprinnelsen til denne salaten av marinert, rå laks. Sporene peker mot Frank Næsheim, den norske kokken i Singapore som har vært sentral i å gjøre norsk laks til en eksportvare til Asia, men det var ikke han som skapte retten.

– Retten ble kreert av en singaporeansk -kinesisk chef ved navn Terence Chew, skriver Næsheim i en e-post til Smak, hvor han forteller at dette var forretten i en kokkekonkurranse som ble holdt i Singapore i 1989 i regi av Markedsrådet for oppdrettsfisk, forløperen til norges Sjømatråd.

Smaks nye serie. Mat til å ha med på vårens buffeter og sammenkomster – uten at du behøver å jobbe deg i hjel. Følg med på Smak for flere retter.  

Chews innsats holdt til en fjerdeplass blant 132 deltagere og oppskriften fikk plass i kokeboken «Norwegian Salmon in Asia», samt en plass på århundrets laksebuffet i mars året etter da verdenskongressen for kokker (WACS) serverte 103 retter med norsk laks som hovedråvare i Singapore til 100 kokker fra hele verden.

Lettere nå

Den gangen måtte laksefiletene fryses før oppskjæring og servering for å sikre seg mot parasitter og var en rett for spesielle anledninger. Med Salma- og Frøya-laks tilgjengelig i nesten hver eneste dagligvarebutikk her i landet, er dette en koldtbordrett eller forrett som kan lages på en halvtimes varsel, forutsatt at du har et glass asiatisk plommesaus i skapet. Det må stort sett kjøpes i asiatiske spesialbutikker, men varer til gjengjeld nesten evig hvis det oppbevares kaldt etter åpning.

Dressing, fisk, salat

Det mest tidkrevende her er å finhakke løk og ingefær; sistnevnte kan godt rives på en rasp for å spare tid. Uansett er dressingen klar på under et kvarter og kan stå i kjøleskapet i flere timer eller over natten om nødvendig. 20 minutter før servering skjæres laksen i tynne skiver, spres utover et stort fatt før den får dressingen over seg og et dryss med strimlet hjertesalat på toppen. Server som forrett eller del av en buffet. Pen å se på, god, og fortsatt ganske original nesten 20 år etter – med andre ord, en sikker suksess på festbordet.

Ad widget (ANNONSE: Adtech – INLINE Artikkelbanner Smak (Inni artikkelen)):
load = ’empty’.
Mobile[6099739/797]
Tablet[6099738/6100]
Desktop[6099738/6100]
group = 5896674, key =

Marinert laks med plommesaus, ingefær og druekjerneolje

 • 1kgSalma-, Frøya- eller annen laksefilet av sushikvalitet.
 • 100gLøk
 • 60gIngefær (skrelt)
 • 2stkLime
 • 4ssPlommesaus (fåes kjøpt i asiatiske butikker)
 • 2dlDruekjerneolje eller annen nøytral matolje
 • Salt
 • Pepper
 • 1stkHjertesalat

Slik gjør du

 • Lag dressingen først: Finhakk løken og ingefæren.
 • Press saften ut av limene.
 • Bland løk, ingefær, plommesaus og limesaft godt, og pisk sammen med oljen.
 • Smak til med salt og pepper.
 • Dressingen kan godt stå i kjøleskapet noen timer eller over natten om nødvendig.
 • Skjær laksen i tynne skiver og anrett den på et stort fat 20 minutter før servering.
 • Hell dressingen over og la stå i 20 minutter.  Topp med strimlet hjertesalat.