Skip to Content

Friday, December 13th, 2019

8500 milliarder opp i røyk etter Trump

Closed
by November 11, 2016 General

Finans

Full gass i aksjemarkedene etter Trumps triumf. Men i ett marked fordunster verdiene i rekordfart. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Da det ble klart at det gikk mot seier for Donald Trump i det amerikanske presidentvalget onsdag morgen stupte aksjemarkedene og oljeprisen, mens gullprisen steg. Samtidig falt amerikanske renter i troen på at den amerikanske sentralbanken nok en gang vil utsette den lenge varslede renteøkningen.

Men så holdt Trump en overraskende ydmyk seierstale, og alle markeder ble med ett snudd på hodet.

Aksjemarkedene og oljeprisene begynte å hente seg inn, og gullprisen falt tilbake. Men kanskje enda viktigere var at investorene begynte å kvitte seg med amerikanske statsobligasjoner. Og det i et høyt tempo.

Salgspresset førte til prisfall på obligasjonene, som implisitt medfører at effektiv rente på obligasjonene øker.

Voldsom renteoppgang etter Trump-seieren 

Alle løper samtidig

Bare siden onsdag morgen har effektiv rente på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid steget fra rundt 1,72 prosent til 2,15 prosent. Også andre lands statsobligasjoner har falt i verdi. 

Resultatet av dette er at verdier for over 1000 milliarder dollar (rundt 8.500 milliarder kroner) på et par dager er radert vekk fra verdens obligasjonsporteføljer. Et så stort verdifall har bare skjedd en gang tidligere de siste 20 årene, skriver Bloomberg News.

Også i valutamarkedene har det vært urolig etter Trumps seier, og sentralbankene i både India og Indonesia har ifølge Bloomberg grepet inn i markedet og støttet sine lands valutaer.  

– Det har vært en stor rotasjon ut av fremvoksende markeder og inn i eiendeler som prises i dollar. Et fremvoksende marked er et marked du ikke kommer ut av i en nødssituasjon. Det er en lekse jeg virkelig har lært etter 30 år i markedet. Når alle løper mot døren samtidig, blir døren veldig liten, sier markedsstrateg Jeffrey Halley hos Oanda Asia Pacific i Singapore til Bloomberg News.

Les også:
Previous
Next