Skip to Content

Aarhusianerne er stadig i tvivl om 2017-programmet

Closed
by December 27, 2016 General

Hvad er det egentlig, der skal ske næste år? Det er mange aarhusianere stadig i tvivl om, skønt der kun er få dage til, at året skydes i gang i weekenden den 20.-21. januar.

Aarhus i alverdens medier

Interessen for Aarhus som kulturhovedstad er enorm i verden rundt om os.

Tidligere på efteråret er 2017-fondens adm. direktør blevet interviewet til australske Vogue, britiske The Independent og Elle Decoration samt italienske La Republica, flere af dem med mange sider om Aarhus og 2017.

De seneste par uger har disse medier lavet interviews:

 • ARD Tagesschau, Tyskland
 • Sverige 1 TV
 • ORF, østrigsk tv-kanal
 • Zeit im Bild, kulturprogram på tysk, østrigsk og schweizisk tv
 • Katholische Nachrichten-Agentur, Tyskland
 • Evangelischer Pressedienst, Tyskland
 • The Telegraf, Storbritannien
 • Spansk National Radio
 • Lux Air Magazine
 • Singapore Airline Magazine
 • Lufthansa Magazine
 • Costume, Storbritannien
 • Die Zeit Weltkunst
 • Kieler Nachrichten, Tyskland
 • Magazine Norr, Tyskland
 • Skånske Dagbladet
 • Marie Claire, Holland
 • CNN, Indien
 • Haravgi Daily Newspaper, Cypern

I en Wilke-undersøgelse, foretaget for JP Aarhus, afslører over halvdelen af de adspurgte, at de føler sig mindre godt eller dårligt informeret om, hvad der skal ske, i forbindelse med at Aarhus sammen med Region Midtjylland er europæisk kulturhovedstad 2017. Kun 9,3 pct. føler sig godt informeret, mens 33,2 pct. føler sig nogenlunde informeret.

»Det er ret naturligt, at man ikke kan føle sig fuldt orienteret, når der er mere end 450 programpunkter for året,« mener Peter Vestergaard, der er pressechef for 2017fonden.

»Derfor intensiverer vi informationerne nu. Den 3.-4. januar deler vi et magasin på 64 sider om den første halvdel af kulturhovedstadsåret ud til 646.000 husstande i hele Region Midtjylland,« fortæller han.

Anden halvdel af året bliver beskrevet i et andet magasin, der lægges i samtlige postkasser i juni.

»I de magasiner får man et godt redskab til at vælge, hvad man vil opleve. Vi har selv lavet undersøgelser, der viser, at kendskabet til kulturhovedstadsåret er historisk højt, så næste skridt er nu at få fortalt folk, hvad det rummer,« siger Peter Vestergaard,

Netop hvad året vil byde på, er der i udlandet enorm interesse for at få at vide.

Rebecca Matthews, der er adm. direktør for 2017fonden, er blevet interviewet til udenlandsk presse utallige gange, alene inden for de seneste uger, bl.a. til den tyske tv-kanal ARD, der sætter fokus på Aarhus i sin tv-avis, Tagesschau, til nytår.

»Desuden har vi hørt, at et tysk krydstogtskib har ændret sin sejlplan for at kunne anløbe Aarhus, mens ”Røde Orm” spiller. Den skal deres gæster opleve – billetterne er købt«, fortæller Peter Vestergaard.

Hertil kommer omtale i medier som New York Times og Lonely Planet med rosende omtale af Aarhus som en by, der er værd at besøge.

Læs hjemmesiderne

Ligesom Peter Vestergaard er også kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) sikker på, at aarhusianerne vil sætte sig mere ind i, hvad der skal ske i 2017, når først året begynder.

Det gør det den 20. og 21. januar, først med ”Ønskelandet” hvor børn fra hele Region Midtjylland fredag slipper fantasien løs med drømmetræer, ønskesten og ønskeøer og til sidst samles i Musikhuset Aarhus.

Lørdag indledes med en lysende cykelparade, der også ender i Aarhus, hvor tæppet om aftenen går i musikhuset for den officielle åbningsceremoni med deltagelse af såvel dronning Margrethe som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det folkelige får et ekstra tryk efter åbningsceremonien, når tusindvis af mennesker går i procession gennem Aarhus med oplyste vikingeskibe i mange forskellige størrelser.

»Jeg vil opfordre folk til at se på ikke bare 2017-fondens hjemmeside, men også de enkelte kulturinstitutioners. Samtidig vil der løbende blive sendt information ud. Flere af de lokale projekter er jo ikke helt færdige endnu, men jeg er sikker på, at kulturaktørerne nok skal komme ud at fortælle om det, de laver,« siger Rabih AzadAhmad.

Hvad er det nu, kulturhovedstadsåret handler om?

Det er især de unge, der er svære at nå, når man vil fortælle om kulturhovedstadsåret, siger Peter Vestergaard.

»Der arbejder vi med såkaldt city dressing, hvor man så at sige klæder byen på, bl.a. med digitale skilte. De er et utroligt stærkt kommunikationsredskab.«

En ny by i 2018

Kommunikationen og kendskabet til begivenhederne skal nok sprede sig, mener Rabih Azad-Ahmad.

»Kulturen topper næste år, og det glæder mig som kulturrådmand, ikke mindst fordi vi netop her i efteråret vedtog en kulturpolitik, hvor vi har givet kulturlivet et historisk løft. Jeg har besøgt flere andre kulturhovedstæder og har netop været i San Sebastian i Spanien, som var europæisk kulturhovedstad i år,« siger han.

»Alle steder fortæller man, at det har ændret byen. Kultur er en magnet for forandringer, også i Aarhus. Vi kommer til at tale om før og efter 2017. «

Aarhusianerne vil skrue op for kulturoplevelserne i 2017

I forbindelse med sin store programlancering i oktober, inviterede Rebecca Matthews sin kollega Martin Green fra Hull i England, der er britisk kulturhovedstad næste år, til Aarhus – en by, han aldrig havde hørt om, før det i 2012 blev offentliggjort, at den skulle være kulturhovedstad.

Han er helt enig i, at kultur har så stor en værdi i sig selv, at den mentalt kan flytte en by og dens borgere.

»2017 bliver fantastisk for Aarhus,« sagde han og tilføjede:

»Jeg kan mærke, at kulturhovedstadsåret er kommet på rette tid og sted. Det er Aarhus’ chance for at markere sig internationalt, så man ikke bare taler om hovedstaden, når man taler om Danmark. Fremover bliver det København og Aarhus, det er helt sikkert.«

Previous
Next