Skip to Content

Tuesday, December 10th, 2019

APEC lover å jobbe for åpne markeder

Closed
by November 21, 2016 General

Erklæringen er nok en bekreftelse på at Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) ønsker å holde markedene åpne.

– Vi anerkjenner at det har gått sakte og ujevnt å komme på fote igjen etter den økonomiske og finansielle krisen i 2008, heter det i erklæringen.

Dette har ført til lavere global økonomisk vekst og andre økonomiske utfordringer, inkludert «betydelig langsommere utvidelse av internasjonal handel de senere årene». APEC-lederne sier de skal ta i bruk alle verktøy for å styrke den globale etterspørselen, og organisasjonen vil jobbe for å få til en handelsavtale mellom de 21 landene.

Obama forsvarer frihandel

Økende proteksjonisme i Europa etter at Storbritannia stemte for å forlate EU, samt Donald Trumps valgseier i USA, har vært viktige tema som har blitt diskutert på det to dager lange toppmøtet.

USAs president Barack Obama forsvarte frihandel etter at Trumps overraskende valgseier har ført til bekymring for fremtidens globale handel. Han insisterte på at Stillehavssamarbeidet TPP langt fra er lagt dødt, og han sier svaret på folks bekymring for globalisering er å «gjøre handel riktig». Trump har kalt TPP en «fryktelig avtale». Canadas statsminister Justin Trudeau sier han ikke konkluderer med hva Trump-administrasjonen faktisk kommer til å gjøre.

– Det har blitt sagt en del, men på samme tid vet vi at handel er bra for middelklassen og dem som jobber hardt for å bli med i den.

Store økonomier

APECs medlemmer er Australia, Canada, Brunei, Chile, Filippinene, Hongkong, Indonesia, Japan, Kina, Malaysia, Mexico, New Zealand, Papua Ny-Guinea, Peru, Russland, Singapore, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, USA og Vietnam. Organisasjonens sekretariat ligger i Singapore. APEC-landene representerer 40 prosent av verdens befolkning og står for 57 prosent av den globale økonomiske produksjonen.

I APEC-erklæringen heter det også at medlemmene skal slutte seg til målene for karbonreduksjon fra Paris for å takle klimaforandringer, som den kaller en trussel for matsikkerhet og sikkerhet. (©NTB)

Previous
Next