Skip to Content

Saturday, September 19th, 2020

België zakt weg op competitiviteitsranking Wereld Economisch Forum

Closed
by September 27, 2017 General

België is gezakt naar plaats 20 op de jaarlijkse competitiviteitsranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF). Dat is drie plaatsen lager dan bij de vorige editie. Vooral het belastingregime en de ‘restrictieve arbeidswetgeving’ kosten België punten.

Elk jaar lijst het WEF ruim 130 landen op volgens concurrentiekracht. Verschillende parameters worden in rekening gebracht: veiligheid, gezondheid, efficiëntie van de overheid, infrastructuur, belastingklimaat, onderwijs, enzovoort. België schippert al jaren tussen plaats 15 en 20.

De absolute toplanden op het vlak van competitiviteit zijn Zwitserland, de Verenigde Staten en Singapore. Dichter bij huis scoren Nederland (4), Duitsland (5) en het Verenigd Koninkrijk (8) opvallend beter dan België. Frankrijk staat maar 22ste.

Ons land verliest al jaren vooral punten met het fiscale beleid en de restrictieve arbeidsmarkt, al wegen die elementen dit jaar iets minder door in de score. Weegt wel zwaarder door deze keer: de kost van terrorisme aan ondernemingen. En voor de indicator overheidsschuld staat België maar 124ste op 137 landen.

Previous
Next