Skip to Content

Beurs ASMI-belager weer op de stoep

Closed
by July 31, 2017 General

Chipmachinemaker ASMI heeft alweer een brief van activistische belegger Eminence Capital op de deurmat liggen. Eminence klaagt dat het belang van ASMI in ASM PT, dat ook chipmachines maakt, een risico voor aandeelhouders inhoudt en wil dat ASMI de aandelen in dat bedrijf verkoopt.

ASM International

50.82

0.40%

Het belang van ASMI in ASM PT, gevestigd in Singapore met een notering aan de beurs in Hong Kong, is nu zo’n 34 procent en vormt ongeveer de helft van de beurswaarde van ASMI. Een doorn in het oog van Eminence.  

Verder heeft ASMI nog flink wat geld in kas: eind juni ging het om 522 miljoen euro. Dat is nog eens bijna een vijfde van de beurswaarde van ASMI.

ASMI

De activiteiten van ASMI zelf bepalen maar rond een derde van de waarde van ASMI op de beurs, zegt Eminence. Volgens de Amerikanen zijn aandeelhouders in ASMI alles bij elkaar meer afhankelijk van de ontwikkelingen van ASM PT dan van ASM zelf.

Dat steekt Eminence des te meer omdat ASMI het niet voor het zeggen heeft bij ASM PT. Eminence spreekt van een ‘onacceptabel risico’.

Koers ASMI gedaald

Afgelopen week daalde de koers van ASMI na de publicatie van de kwartaalcijfers op de Amsterdamse beurs met 10 procent in drie dagen tijd. En dat terwijl de resultaten van het bedrijf zelf goed waren, zegt Eminence. De pijn zat hem bij ASM PT, dat de koers met 20 procent zag dalen nadat dat bedrijf de kwartaalcijfers had bekend gemaakt, aldus Eminence.

ASMI draaide jaren geleden voor een belangrijk deel op het resultaat van ASM PT. Maar nu doet ASMI het goed.

Volgens Eminence zit ASM PT op de piek van de ‘zeer cyclische’ sector. Eminence vreest dat als het slechter gaat met ASM PT de aandeelhouders van ASMI dit zullen merken.

Eminence heeft zelf een aandeel van bijna 10 procent in ASMI. Het vraagt nu aan andere aandeelhouders om hun ongenoegen bij het bestuur van ASMI kenbaar te maken en te eisen dat het  belang in ASM PT volledig wordt verkocht.

Tweede keer

In april dook Eminence al op bij ASMI. Het wilde dat het bedrijf ASM PT zou verkopen. ASMI verkocht toen een belang van 5 procent, waardoor het belang daalde van 39 procent tot 34 procent.

Toen werd afgesproken dat ASMI 180 dagen niet meer aandelen ASM PT zou verkopen. Dat zou betekenen dat ASMI vanaf de tweede helft van oktober weer mag verkopen. Eminence lijkt daar al op vooruit te lopen. 

Verschillende markten

ASMI en ASM PT richten zich op verschillende markten. ASMI levert machines voor de productie van wafers, waaruit de chips worden gemaakt. Dit wordt ook wel front-end genoemd. ASM PT produceert juist machines voor de assemblage en verpakking van chips, back-end in jargon.

ASMI stond in de jaren zeventig aan de wieg van ASM PT en heeft lange tijd de meerderheid van de aandelen gehad, maar sinds vier jaar is het belang verkleind.

ASMI kreeg al eerder te maken met beleggers die wilden dat het bedrijf het belang in ASM PT zou verkopen. Eerder moesten de resultaten van ASM PT de verliezen bij de eigen activiteiten van ASMI opvangen. Ook was er eens een bod op de activiteiten van ASMI zelf, waardoor er alleen een belang in ASM PT zou overblijven.

Familie Del Prado

Maar toen had oprichter en godfather van de Nederlandse chipindustrie Arthur del Prado nog een flink belang. Inmiddels is hij opgevolgd door zijn zoon Chuck en Arthur del Prado is overleden. Zijn aandelen zijn grotendeels ondergebracht in de Stichting ADP, die onderzoek naar zeldzame vormen van kanker financiert. Chuck del Prado heeft nog maar een gering belang in ASMI.

Bron • RTL Z

Previous
Next