Skip to Content

Friday, September 18th, 2020

BTs Formel 1-ekspert: Én bemærkning fra Magnussen har gjort Renault knotten

Closed
by November 28, 2016 General

Der blev taget festlig afsked med Kevin Magnussen fra Renault-medarbejdernes side. De skrev blandt andet deres autografer på den danske Formel 1-kører, der nu fortsætter hos Haas.

KOMMENTAR: Så er Kevin Magnussens franske eventyr slut. Det begyndte med en storstilet præsentation af Renault-teamet i Paris, og det sluttede, da han efter fem omgange parkerede sin kvæstede Renault i pitten her i Abu Dhabi.

Ved team-præsentationen i februar drømte Kevin Magnussen om, at han med en masse held kunne komme på podiet sidst på sæsonen.

Men det blev hurtigt klart, at så meget held findes der ikke i Formel 1: Renaults R. S. 16-model befandt sig hele året på grænsen mellem midterfeltet og bundholdene. I enkelte rigtig gode weekender kunne den køre om kap med team som Toro Rosso og McLaren – i de værste weekender startede den løbene bag de etablerede bundpropper Sauber og Manor. At ingen – hverken kørere eller ingeniører – for alvor vidste hvorfor, og hvornår de evige op-og nedture kom, gjorde kun billedet af en frustrerende sæson endnu mere tydeligt.

Den nye Renault-motor, der blev introduceret i Monaco, repræsenterede en markant fremgang, men omtrent samtidig opgav teamet at udvikle mere på chassiset, så de ekstra hestekræfter kom ikke til udtryk på resultatlisterne. Derfor var Renault aldrig for alvor i nærheden af top 10 i kvalifikationen – endsige top tre i løbene.

4212422142112442
Læs også:

Arbejdet med at genopbygge teamet viste sig langt mere omfattende, end alle havde forudset. Det var derfor ikke underligt, at der i løbet af sæsonen bredte sig en vis desperation blandt ledelse, ingeniører og kørere. Det gav sig blandt andet udtryk i en række hasarderede strategier, hvor man – som regel uden held – satsede voldsomt for at komme frem i feltet fra ellers håbløse startpositioner. En række oversatsninger fra både Magnussen og Jolyon Palmer kan skrives på samme desperations-konto.

Men mens hans bil stod i stampe, udviklede Magnussen sig som kører.

Med rookien Palmer som teamkammerat tog han hovedansvaret for samarbejdet med Renault-ingeniørerne på sig, og i den proces lærte han meget. Han blev også bedre til at passe på sine dæk, og han er i dag en langt mere komplet F1-kører, end da sæsonen begyndte. Og – naturligvis – langt, LANGT bedre, end da han blev nummer to i Australiens Grand Prix 2014.

621
Læs også:

I den seneste måned da det stod klart, at Magnussen ikke skulle fortsætte i teamet, blev Brasilien og Abu Dhabis grandprixer bare noget der skulle overstås. Stemningen i teamet blev lidt trykket, og ledelsen var for eksempel ikke imponeret over Magnussens udtalelse om, at ‘ rigtig mange vist var blevet tilbudt hans sæde til 2017 – inklusiv Paven’.

Det var dybest set bare en sjov sidebemærkning, og jeg kan ikke forstå, at den blev taget så ilde op. Renaults PR-folk har hele året kørt en humoristisk linje over for F1-pressen og på sociale medier, og i deres optakt til Abu Dhabis Grand Prix citerede de for eksempel Kevin Magnussen for, at hans planer efter løbet var ‘ at drikke sig fuld’. At man bruger den udtalelse i en officiel pressemeddelelse og samtidig bliver knotten over bemærkningen om Paven, hænger ikke sammen.

Det kan ikke sjules, at Magnussens resultater i de seneste løb har været skuffende. Efter den flotte 10. plads i Singapore, på et tidspunkt da både team og kører regnede med at fortsætte samarbejdet, har Magnussen oftest ligget bag Palmer i både kvalifikation og løb. Det er umiddelbart ikke godt nok, men tager man et spadestik dybere, er der en god forklaring: Hans bil var sjældent på niveau med englænderens.

Allerede søndag i Abu Dhabi mødtes Kevin Magnussen med Haas-ejer Gene Haas (tv.)og Haas-teamchef, Günther Steiner. Også Kevin Magnussens personlige træner, Thomas Jørgensen, var med til samtalen.

Allerede søndag i Abu Dhabi mødtes Kevin Magnussen med Haas-ejer Gene Haas (tv.)og Haas-teamchef, Günther Steiner. Også Kevin Magnussens personlige træner, Thomas Jørgensen, var med til samtalen.

Allerede søndag i Abu Dhabi mødtes Kevin Magnussen med Haas-ejer Gene Haas (tv.)og Haas-teamchef, Günther Steiner. Også Kevin Magnussens personlige træner, Thomas Jørgensen, var med til samtalen.

Med en forældet model, et reservedelslager med halvtomme hylder og Magnussen på vej ud af teamet, kan man ikke fortænke teamet i at give Palmer den bedste bil og de nyeste reservedele i de sidste løb.

Men jeg kan godt forstå, at Magnussen (der har scoret syv VM-point mod Palmers ene) blev frustreret.

Og jeg er er fuld af beundring over, at han formåede at tøjle sine frustrationer for at få en tålelig afsked med Renault.

Når Kevin Magnussen har haftden lange karriere, han fortjener, og den store bog om hans Formel 1-karriere skal skrives, vil 2016 kun blive en parentes. En sæson, hvor han efter den kontroversielle afsked med McLaren kom tilbage til Formel 1.

Kan du lide artiklen? Følg os på Facebook og få mere af det gode fra BT Sporten

Og lagde grundlaget til noget større.

Previous
Next