Skip to Content

Byen med den digitale tvilling

Closed
by April 3, 2016 General

“Virtual Singapore” er – som navnet antyder – et forsøg på at skabe en digital kopi af hele landet i 3D.

Den såkaldte ‘digitale tvilling’ er en slags avanceret 3D-udgave af Google Maps, inklusive muligheden for at kigge ind i bygningerne, ned i jorden under dem, eller visualisere hvordan vinden bliver kastet rundt mellem højhusene.

– Ideen er at samle så mange data som muligt i én model, forklarer George Loh, der er afdelingschef i National Research Foundation, NRF, som står bag Virtual Singapore.

Det kan være informationer om alt fra jordbundens sammensætning over trafikforhold i containerhavnen til antallet af træer i parkerne på sydspidsen af øen, og meget, meget mere.

F1-ræs i det virtuelle Singapore

Den virtuelle udgave af landet skal kunne bruges af både firmaer, forskere og borgere, men i første omgang dog primært af myndighederne.

Det kan fx være i forbindelse med afholdelsen af Formel1-løbene ved havnen, en begivenhed der kræver god planlægning.

– I den virtuelle by vil man blandt andet kunne lave simulationer af, hvordan menneskemængderne kan komme til og fra selve løbet, og endda af hvordan en eventuel evakuering skulle forløbe, siger George Loh.

Virtual Singapore video

En gang i fremtiden vil modellen måske oven i købet kunne omfatte data fra folks mobiltelefoner, så man også i real-time kan følge mængdens opførsel.

Usynlige radiobølger og turist-guide

Modellen – eller udvalgte dele af den – skal som nævnt kunne bruges af både myndigheder, indbyggere og kommercielle interesser.

Det kan være teleselskaber eller andre firmaer, som har behov for at kende udbredelsen af mobilsignaler eller wifi med stor nøjagtighed, hvis de vil tilbyde en ny service, eller planlægge opsætningen af nye antenner og master.

Et andet eksempel kunne være at visualisere hvordan regnmasserne skyller gennem byen efter et uvejr, eller hvordan myndighederne skal beskytte parker og plante nye træer for at minimere skaderne i kølvandet på en storm.

3D-modellen skal dog også kunne bruges af “helt almindelige borgere” fx til at indrette veje, parker og pladser, så de opfylder befolkningens behov i lokalmiljøet.

Én idé kunne være at bruge modellen til at lave dynamisk opdaterede kort til turister, eller en komplet informationspakke med kørestolsvenlige ruter i byen.

Fra rodet data-bunke til samlet model

Visionen om den store model af Singapores digitale tvilling kommer i høj grad fra en frustration over et manglende overblik.

Der findes naturligvis allerede massevis af digitale informationer om by og land, men de har hidtil ligget hos forskellige organisationer og myndigheder, og de er blevet opdateret sådan lidt løst og efter behov, og ikke altid i formater der har kunne bruges sammen.


Singapore i tal

  • Ligger 137 km nord for Ækvator
  • Areal: 697 km2 – og landet er siden 1965 vokset med 23% (130km2) gennem opfyldning!
  • 5.47 mio indbyggere, heraf 74.2% etniske kinesere
  • GDP 390 mia dollars eller cirka $70.000 pr indbygger (nr 15 i verden)
  • Nummer 1 for 10. år i træk på Verdensbankens liste over steder det er nemmest at gøre forretninger
  • Har en af verdens to travleste havne.
  • For nylig kåret som bedst i verden for hastighed af mobile 4G-forbindelser
  • Der er 7 mio smartphones i landet

I Virtual Singapore vil man forsøge at samle alle informationerne i én, central database, så brugerne også altid har de mest opdaterede data.

Lykkes det at lave én, samlet 3D-model, vil det forhåbentlig også være muligt i fremtiden nemmere at inkorporere endnu flere informationer, siger George Loh.

Det kan være data fra distribuerede sensorer, som kan sende oplysninger om vand, temperatur, trafik eller kommunikation, og med konstante opdateringer.

Den digitale tvilling koster tid og penge

Modellen laver langt fra sig selv, og der er stadig et godt stykke tid til at den digitale tvilling forventes klar – i slutningen af 2017 eller begyndelsen af 2018, hvis de aktuelle planer holder stik.

Virtual Singapore har i øvrigt en pris på cirka 73 mio lokale dollars, eller i nærheden af 350 millioner danske kroner.

Den virtuelle bymodel kommer – udover et heftigt prisskilt – også med en række udfordringer.

Balancen mellem tjenester og overvågning

Når talen falder på, hvem der har adgang til hvilke data – og ikke mindst hvis man begynder at integrere data i real-time fra overvågningskameraer eller mobiltelefoner – så bliver det ret tydeligt, at sådan en digital by-tvilling balancerer lige på grænsen, både når det gælder privatliv og sikkerhed.

For på den ene side kan man med en sådan model tilbyde en masse smarte tjenester, på den anden side skal man så som borger – i endnu højere grad end man gør i forvejen – aflevere oplysninger og data om sin færden til myndigheder eller firmaer.

– Virtual Singapore kan godt give anledning til bekymring for privatlivets beskyttelse, siger George Loh, som dog peger på, at de fleste i forvejen afleverer en kolossal mængde data især til firmaer, som følger os på net og mobil.

Det er ikke et problem, George Loh har svar på nu – men det ER en udfordring, der skal løses, siger han.

Previous
Next