Skip to Content

Friday, December 13th, 2019

Det skal være slut med de helt absurde dommerfejl

Closed
by November 24, 2016 General

I en række år har fodboldfans taget sig til hovedet, når de har oplevet, at helt oplagte situationer via tv er blevet bedømt stik modsat af en kamps dommer.

Deres bønner kan være hørt, og måske er den tid snart forbi. Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) nye præsident, Gianni Infantino, er i hvert fald kommet med en udmelding, der skaber gode forventninger rundt om på kloden.

FIFA-BOSS:Masseopkøb af talenter skader spillerne

Han vil begrænse risikoen for store fejl ved situationer som for eksempel udvisninger, straffespark og mål.

FAKTA

BERØMT EPISODE

Den nu gældende mållinjeteknologi blev indført efter blandt andre denne episode:

19. juni 2012 førte England 1-0 over værtsnationen Ukraine ved EM-slutrunden, da Marko Devic sendte bolden mod det engelske mål. Den passerede stregen, men John Terry sparkede den væk fra målet, og der blev ikke dømt scoring. Uefa’s dommerchef, italienske Pierluigi Collina, erkendte dagen efter en fejl, der kostede Ukraine et mål.

»Video-gennemsyn vil ikke give svar på alle de problemer, dommerne skal tage stilling til, men det kan hjælpe dem med at undgå de alvorligste fejl«, siger Gianni Infantino på et pressemøde ved et Fifa-topmøde i Roissy, Frankrig.

»Det skal kunne fungere på den måde, at der er en dommer, som gennemser kampen via en tv-monitor og inden for få sekunder rådgiver dommeren på banen, hvis denne er i tvivl om en afgørende situation«.

»Men det skal selvfølgelig dreje sig om de aller vigtigste episoder, der kan ændre en kamps resultat. Det gælder i hvert fald scoringer, straffespark og røde kort«.

REFORM.  Gianni Infantino mener, fodboldverdenen har ventet længe nok på tekniske hjælpemidler for dommerstanden. – Foto: Ennio Leanza/AP Fifa-præsidenten mener, det er på tide, at der bliver givet en ordentlig assistance til fodboldspillets dommere.

»Vi har snakket om det her i 50 år, og nu tester vi den tekniske hjælp«, siger fodboldbossen, der åbner for, at der kan blive foretaget forsøg med systemet ved Fifa’s VM for klubhold i Japan i næste måned og især ved VM-forløberen Confederations Cup næste år i Rusland.

LÆS:Fifa sætter præsidentens kontroversielle VM-forslag under lup

»Vi vil teste det hele igennem, vi vil eksperimentere, og der vil ske fejl, men de første resultater har været positive, og jeg håber meget, at vi ved VM 2018 i Rusland kan assistere dommerne med et godt system«, siger Gianni Infantino.

»Der er jo noget parakdoksalt i, at den eneste, der en gang imellem ikke ser en alvorlig fejl, er dommeren. Ikke fordi, dommeren ikke vil, men fordi han ikke har ret til at se en situation igen«.

LÆS:Fifa-bossen lufter endnu en VM-revolution

International Football Association Board (Ifab), der styrer spillets regler og har sagt god for den nuværende mållinjeteknologi, godkendte i marts en to års testperiode af et nyt video-assistancesystem (kaldet Var).

Australien, Brasilien, Tyskland, Italien, Holland, Portugal og USA har alle gennemført forsøg med systemet, og der vil blive fremlagt delresultater på det kommende Fifa-topmøde i Singapore 6.-8. decmber i Singapore.

Previous
Next