Skip to Content

EU vil forære tusinder af 18-årige en gratis togtur rundt i Europa

Closed
by January 8, 2018 General

EU vil forære tusinder af 18-årige en gratis togtur rundt i Europa

Til sommer kan tusinder af teenagere komme på rejse, lige hvorhen i Europa de vil, uden at skulle betale en krone for togbilletten. Det vil styrke Europa, siger tilhængere. Modstandere kalder det for pengespild.

Hvis du bliver 18 år i år og er heldig, kan du få en europarundrejse i fødselsdagsgave af EU.

2018 er året, hvor EU vil afprøve en idé om, at 18-års fødselarer får en interrailbillet foræret, så de kan rejse med tog, hvorhen de vil, i 30 europæiske lande i 30 dage. En billet, der normalt ville koste dem 3.876 kroner.

Interrail var populært blandt Europas unge fra 1970’erne til 1990’erne, men i takt med at prisen på flyrejser er faldet, har færre valgt togrejsen. Det kan EU-initiativet nu lave om på.

90 millioner kroner er afsat til formålet fra EU’s fælleskasse i år. De penge rækker langtfra til, at alle EU’s 18-årige kan få en interrailbillet. Der er i stedet tale om et pilotprojekt, hvor togselskaberne betaler noget af billetten, og EU’s fælleskasse betaler resten. Alt efter, hvordan prisforhandlingerne lander, vil omtrent 20.000 teenagere kunne komme af sted til sommer, lyder et estimat fra initiativtagerne.

Hvordan man ansøger om at blive blandt de rejsende, og hvordan de rejsende bliver udvalgt, er endnu ikke afgjort. Det ventes at blive klarlagt ved udgangen af marts, hvor EU-Kommissionen skal komme med en sin plan for projektet.

På med rygsækken og ud i Europa. I 1980’erne toppede interessen for at tage på interrail. Blandt de mest populære ruter var at tage tog hele vejen fra Danmark til Grækenlands badestrande. Billedet her blev taget på Københavns Hovedbanegård i 1987.

Tiltaget handler ikke bare om at dele gratis togbilletter ud, understreger den tyske europaparlamentariker Manfred Weber, som står bag initiativet.

»Det er en investering i unge mennesker og i Europas fremtid«, siger Manfred Weber, der er formand for Europaparlamentets største partigruppe, Det Europæiske Folkeparti, EPP, hvor danske Bendt Bendtsen (K) er medlem, i en kommentar. Han fortsætter:

»Vi vil gerne have, at unge europæere opdager, at EU også handler om følelser, ikke kun politik. Vi vil gerne give dem en prøve på, hvordan det føles ikke bare at være slovak, tysker eller græker, men også europæer. Og er der en bedre måde end at tage toget?«.

Ideen kom fra to forfattere

Ideen stammer oprindelig fra to tyske forfattere og aktivister, Vincent-Immanuel Herr og Martin Speer, som selv var på interrailrejse i 2014. Siden sommeren 2015 har de skrevet adskillige debatindlæg og ført kampagne for betalt interrail til alle 18-årige, blandt andet med twitter-hashtagget #FreeInterrail.

Deres argument er, at pengemangel ikke bør hindre, at unge europæere rejser ud og møder folk i andre lande og dermed får en bedre forståelse for, hvad det vil sige at være europæer.

Manfred Weber har siden september 2016 arbejdet for at få ideen gennemført. I oktober sidste år vedtog Europaparlamentet at foreslå medlemslandene at afsætte penge til det i 2018. 30. november sidste år besluttede medlemslandene at gøre det.

Nu er EU-Kommissionen i gang med at udarbejde, hvordan det konkret skal fungere.

»Kommissionen reflekterer nu over, hvordan dette pilotprojekt kan bringes videre. Detaljer vil blive fremlagt i en beslutning om finansiering, som kommissionen fremlægger inden udgangen af marts 2018«, siger talsmand Joseph Waldstein fra EU-Kommissionen.

Previous
Next