Skip to Content

F1-ferien er slut: Otte giftige spørgsmål vi skal have svar på

Closed
by August 22, 2017 General

Tilbage til arbejdet!

Efter to ugers tvungen pause i Formel 1, må der igen skrues på bilerne og tændes for computerne. Sommerferien er så hellig, at ansatte på Formel 1-teams end ikke må benytte deres email.

Reglerne er indført, så mekanikere og ingeniører er sikret en smule tid med familien, uden at arbejdsgiveren kan diktere overtid.

Det har næppe holdt teamchefer og stjernekørere fra at tænke over og tale om fremtiden, for når anden halvdel af 2017-sæsonen går i gang er det med spørgsmålstegn ved fremtiden for flere af sportens største navne.

Kevin Magnussen har sin 2018-sæson på plads, men går ikke desto mindre ind til et spændende efterår, hvor der bliver tæt kamp om pladserne i konstruktør-VM.

Her er otte store spørgsmål, før det går løs den kommende weekend på legendariske Spa til Belgiens Grand Prix.´

Hvem skriver Sebastian Vettel under med til næste sæson?

Den firedobbelte verdensmester er nøglen til en eventuel kører-rokade. Der har været rygter om, at Sebastian Vettel kun ønsker en etårig forlængelse med Ferrari og har en form for aftale med Mercedes til 2019-sæsonen, hvilket nu ikke er ensbetydende med, at det er sandt.

Alle interessenter lurer på rokeringer til 2019, hvor Lewis Hamilton og Daniel Ricciardo står uden kontrakt, og Max Verstappen formentlig kan rykke videre fra Red Bull.

Men som Ferrari har præsteret i år, må det betegnes som en formalitet, at Sebastian Vettel indgår en flerårig forlængelse. Kort før turen til Spa meddelte italienerne, at Kimi Räikkönen har skrevet under på en etårig aftale for 2018.

Fortsætter Ferrari med sine nuværende kørere, bliver det småt med rokeringer. Silly season tegner til at blive en stille en af slagsen, men hvis Mercedes eller Ferrari foretager sig noget uventet er en stor rokade stadig i spil.

Disse to herrer fortsætter sandsynligvis for Ferrari næste sæson. Foto: AP
Disse to herrer fortsætter sandsynligvis for Ferrari næste sæson. Foto: AP

 

Formår Vettel holde Mercedes-rivalerne bag sig?

Sportsligt er der også store spørgsmålstegn ved tyskeren, som efter 11 grandprixer fører VM-kampen med 14 point ned til Lewis Hamilton – og 33 point til Valtteri Bottas.

Siden nedturen i Monaco – hvor Valtteri Bottas og Lewis Hamilton blev henholdsvis fire og syv – har formkurven været stigende hos tyskerne, og de har overhalet Ferrari i konstruktør-VM. Mercedes er fortsat bedst om lørdagen til tidtagning og har vundet flere løb end italienerne.

De to tophold er dog tæt matchet, og hvem der har fordelen den enkelte weekend vil afhænge af banens layout og vejrforhold.

Kan Haas overgå sidste sæson?

I anden halvdel af sæsonen sidste år scorede Haas F1 blot et enkelt point. Der skal væsentligt flere til, hvis ledelsens ambition om at blive mindst nummer syv skal opretholdes.

Renault lurer tre point bagved i stillingen og bliver en alvorlig trussel, hvis Jolyon Palmer begynder at bidrage – bilen er til det. Efter seneste opdatering af Honda-motoren er McLaren ikke længere helt hjælpeløse. Begge racere nåede pointene på Hungaroring, og de kan sagtens melde sig ind i kampen i det tætte midterfelt. 

Hvordan de kommende baner passer til Haas og Kevin Magnussen er uhyre svært at spå om. Med behov for så lidt vindmodstand som muligt og høj topfart (low drag) risikerer Monza at blive en svær weekend, mens Singapore burde være et oplagt sted at score gode point, hvis man kigger på, hvor gode Haas var i lignende Monaco.

Alligevel er det med den nye generation dæk hver løbsweekend det store spørgsmål, hvordan de virker – og det gør hele forskellen for alle teams. Underlag og vejrlig spiller lige så meget ind som banens layout. Tænk bare på Østrig, hvor Haas forventede at få det svært, og endte med at være bedst i midterfeltet, mens Williams lå og kæmpede med Sauber.

29 point scorede Haas-kørerne tilsammen i årets første 11 løb. Et tilsvarende skal der til i anden halvdel, hvis syvendepladsen i konstruktør-VM skal forsvares. Foto: AP
29 point scorede Haas-kørerne tilsammen i årets første 11 løb. Et tilsvarende skal der til i anden halvdel, hvis syvendepladsen i konstruktør-VM skal forsvares. Foto: AP

 

Hvor længe holder Jolyon Palmer hos Renault?

Sommeren har budt på rygter om, at Renault har tilbudt at købe briten ud af dennes kontrakt. I kulissen lurer Robert Kubica; den 32-årige polak testede senest i Ungarn og har kurs mod eventyr-comeback efter F1-kometens rally-ulykke i 2011. Enten til næste sæson eller i den indeværende.

I praksis er Jolyon Palmer ude efter at have haltet efter Nico Hülkenberg hele sæsonen. Uheldig har han også været, og al fokus er i tyskerens side af garagen, men Renaults RS17 er stadig god nok til at sikre point, og venlige Palmer har scoret nul.

Jolyon Palmers Formel 1-karriere går på hæld. Foto: AP
Jolyon Palmers Formel 1-karriere går på hæld. Foto: AP

 

Hvad sker der med Honda?

Sauber trak sig fra sin motoraftale med japanerne, og ifølge Autosport viste sommerens forhandlinger med Toro Rosso sig også frugtesløse. Det efterlader McLaren, som stadig flirter med andre motorleverandører.

Mercedes og Ferrari er pas. Derimod skulle Renault være en mulighed, om end franskmændene så risikerer at udstyre endnu et team, der potentielt er hurtigere end deres eget fabrikshold. Hvilket er et argument for, at aftalen ikke bliver til noget.

Aller parter ønsker at beholde Honda i Formel 1; det er bare svært at finde teams, som vil køre med deres motorer, før japanerne har knækket koden til de komplicerede V6-hybrider.

Er det sidste F1-sæson for Fernando Alonso?

– Formel 1 er stadig min prioritet, det er mit liv, og at vinde verdensmesterskabet er, hvad jeg håber på. Hvis jeg ikke kan se et projekt, der vil give mig muligheden for at kæmpe om sejren, vil jeg kigge uden for F1 – men her taler vi november-december, sagde Fernando Alonso senest til CNN’s The Circuit.

Reelt har den 36-årige spanier ikke andre valg end at fortsætte hos McLaren eller måske skifte til Renault. Red Bull har sine kørere på plads, og døren ser lukket ud hos Mercedes og Ferrari. Hverken spanierens personlighed eller lønkrav passer til deres stald.

Alonsos fremtid kan meget vel være Indycar i USA.

Muligheder er der ikke mange af i Formel 1 for Fernando Alonso - på trods af at han er en feltets bedste kørere. Foto: Dunbar/LAT/REX/All Over Press
Muligheder er der ikke mange af i Formel 1 for Fernando Alonso – på trods af at han er en feltets bedste kørere. Foto: Dunbar/LAT/REX/All Over Press

 

Redder russer-torpedoen skindet?

Når F1-kollegaer som Daniel Ricciardo begynder at kalde en for ‘torpedoen’ – vel at mærke på officielle pressekonferencer – så skal man begynde at tænke på, hvor meget man rammer under grandprix-weekender. Ikke mindst når man har Dr. Død som chef, og Helmuth Marko er ikke bleg for at udskrive fyresedler …

Daniil Kvyat halter efter sin spanske teamkammerat og har kun scoret fire point i 11 løb. Alligevel har han en hæderlig chance for at forlænge med Toro Rosso.

Carlos Sainz kan stadig blive købt fri af sin kontrakt af enten Renualt eller McLaren. Eneste andet alternativ er Pierre Gasly, men Red Bull synes ikke overbevist om franskmandens kvaliteter.

Et af sæsonens lavpunkter hos Toro Rosso var, da Daniil Kvyat kørte ind i sin teamkammerat. Foto: AP
Et af sæsonens lavpunkter hos Toro Rosso var, da Daniil Kvyat kørte ind i sin teamkammerat. Foto: AP

 

Bliver grandprixet i København til noget?

De ambitiøse planer om et gadeløb i den danske hovedstad satte fut i både Formel 1-folket samt københavnske borgere uden benzin i blodet (samt læserbrevs-skribenter fra hele landet).

Men de var stadig på et tidligt stadie.

Et eventuelt dansk grandprix skulle først afvikles fra 2020. Ifølge idémanden Helge Sander bliver det kommende halve år altafgørende for planerne. Her skal både finansiering og politisk vilje på plads, før gadeløbet kan realiseres.

Foto: Portlock/LAT/REX/All Over Press
Ekstra Bladet+

Halvvejs i F1-sæsonen: Kevin har overrasket udlandet


Se også: Kevins arbejdsgiver er deprimeret: Lysår bagud


Se også: Stærkere end nogensinde: Derfor bliver Kevins efterår en succes

Det russiske torpedo var på spil på Silverstone:

Previous
Next