Skip to Content

Thursday, October 17th, 2019

Film om Anden Verdenskrig kræver mindst en hel temalørdag, ikke fredagssnak i 'Deadline'

Closed
by July 24, 2017 General


FOR ABONNENTER

Deadline’s gode vært Lotte Folke Kaarsholm havde tre mænd i studiet fredag aften for med baggrund i Christopher Nolans ’Dunkirk’ at spørge, om verden havde brug for flere film om Anden Verdenskrig.

Lidt efter lidt blev det en interessant, hørbar snak. Men sådan set uden at indkredse den komplicerede genre, som ikke hedder krigsfilm, men film om Anden Verdenskrig. Gæsterne, historieprofessor Nils Arne Sørensen, filmkritiker Christian Monggaard og filminstruktøren Roni Ezra, som selv har bidraget til genren med filmen ’9. april’, var på forhånd blevet spurgt om deres yndlingskrigsfilm.

Alle fremhævede en, som ikke handlede om sidste verdenskrig. Dermed var vi ude på et sidespor med hensyn til netop ’Dunkirk’s filmvidenskabelige placering i genren. Den eneste, som reelt havde et relevant forhold til genrens tradition, var faktisk filminstruktøren.

Analyser af spillefilm om Anden Verdenskrig har aldrig været et stort emne her til lands. Muligvis derfor levede myten om, at de er blevet mere nuancerede med tiden, mindre propagandistisk ensidige og nationalt heroiske i bedste velgående i studiet. Det er faktisk ikke rigtigt. Allerede under verdenskrigen havde Storbritannien og USA råd til at fokusere på både krigens individuelle omkostninger og – mere signifikant – egne nederlag. Hvor mange væsentlige film er siden drejet om Frankrigs fald, Dunkerque, Tobruk, Pearl Harbour, Singapore og Arnhem?

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Previous
Next