Skip to Content

Først røg den engelske landstræner: Nu er næste stjerne gået i fælden

Closed
by September 29, 2016 General

Det engelske fodboldforbund, FA, bekræftede tirsdag aften, at man havde fyret den engelske landstræner Sam Allardyce, men det ser ud til, at det langt fra er slut.

Nu er den tidligere Chelsea-spiller og nuværende Queens Park Rangers-manager Jimmy Floyd Hasselbaink blevet taget i en lignende sag.

Det engelske medie The Telegraph fortæller, at Hasselbaink forhandlede en aftale til en værdi af 55.000 pund for at være ambassadør for et sportsfirma fra Asien.

Det firma skulle så sælge spillere til hans klub, fortæller mediet.

Aftalen blev forhandlet i Singapore, og her skulle hollænderen have udtalt, at de bare skulle prøve at gøre ham glad ved at tilbyde en pæn sum.

Men firmaet, som Hasselbaink forhandlede med, var pure opspind, og dem, som han forhandlede med, var i virkeligheden journalister fra The Telegraph.

Han fortalte dem, at han sagtens kunne se ide i at være involveret, selvom der er en åbenlys interessekonflikt, når han samtidig skulle bestride jobbet som QPR-manager.

Hasselbaink har været topscorer i den engelske Premier League to gange, men står nu i spidsen for Championship-klubben QPR. I hvert fald lidt endnu.

Han har overfor mediet bedyret sin uskyld, men Damian Collins fra Kultur- og Sportsministeriet i Storbritannien fortæller, at han ser en klar interessekonflikt og ønsker at udstede karantæne.

Nu afventer vi udviklingen både for Jimmy Floyd Hasselbaink og andre, som The Telegraph har fanget i lignende sager. Første offer var den engelske landstræner, og det ser ud til, at lavinen for alvor er begyndt at rulle.

Også Tommy Wright, der er assistenttræner i Barnsley, samt Leeds-ejer Massimo Cellino er blevet fanget i transfer-fusk, meddeler mediet.


FAKTA: Tredjepartsejerskab

Tredjepartsejerskab i fodbold er, når en tredjepart end spilleren og klubben ejer spillerens økonomiske rettigheder.

Det er en praksis, der har været alment udbredt i Sydamerika og Sydeuropa.

Det foregår ved, at forretningsmænd, rigmænd eller investorer køber andele i spillere – ofte unge talentfulde spillere – for at tjene på dem, når de bliver solgt videre.

I Danmark har det været anvendt i adskillige klubber, som har haft økonomiske problemer og derfor – i jagten på hurtig likviditet – har solgt rettighederne til de attraktive spillere til investeringsselskaber eller enkeltpersoner.

Tredjepartsejerskaber har også gået under navnet playersponsorater.

De blev allerede i 2008 forbudt i England.

En af de mest berømte sager om tredjepartsejerskaber stammer fra 2006, hvor argentinerne Carlos Tevez og Javier Mascherano skiftede til engelske West Ham fra den brasilianske klub Corinthians via investeringsfirmaet Media Sports Investment, der fortsat ejede rettighederne til spillerne. Det fik de involverede en stor bøde for.

Sådan er de danske agentregler:

– En spilleragent må kun modtage betaling fra den part, han repræsenterer.

– En spilleragent må kun repræsentere én part.

– Spilleren skal beskattes af et agent-honorar, hvis klubben betaler på vegne af spilleren til agenten.

– Agent-honoraret er fradragsberettiget for spilleren.

– Agenten må kun modtage honorar i takt med, at spilleren modtager sin honorar-relaterede løn.

– Spillere og klubber må kun lade sig repræsentere i forhandlinger af licenserede agenter

– Hvis en spiller repræsenteres af en agent, skal det fremgå af spillerkontrakten

Kilde: Spillerforeningen

Se også: Nye beskyldninger: Otte Premier League-managers modtog bestikkelse

Se også: Voldsomt: Fyret landstræner får millioner efter skandale

Se også: Chokerende video ryster fodbold-England

Previous
Next