Skip to Content

Fortællingen om Dong’s krise var usand

Closed
by January 8, 2018 General


FOR ABONNENTER

Dong-sagen er kun et af mange eksempler på det misbrug af magt og indflydelse, som fører til dårlige beslutninger i hemmelighed og påfølgende milliardtab. Men den er bedre oplyst af to årsager: Oplysningskravene til aktieselskaber samt Anders-Peter Mathiasens bog ’Det bedste bud’, som bygger på aktindsigt og kvalificeret efterforskning.

Mange beundrer Bjarne Corydons handlekraft. Han sagde: »Det er mit ansvar, og derfor er det mig, der bestemmer«. Markante sikre påstande gør indtryk i politik og virksomheder, og mange vælgere er skuffede over politiske skænderier om småting, medens en stor sag afgøres bag lukkede døre med et dårligt kompromis og uholdbare begrundelser.

Diktatorisk handlekraft kan tromle afvigende synspunkter ned og underkue pressede politikere. Når det bliver tydeligt, at afgørelsen var forkert, er opskriften hemmeligholdelse og resistens mod argumenter.

Følgerne ses på mange statsområder: Skat, hospitaler, jernbaner, postvæsen, forsvar, it-projekter osv. De omtales så ofte og så alvorligt, at det må være en systemfejl. Ofte søges statslige svigt skjult og indblik forhindret, og skandaler camoufleres med flere penge. Dong kan illustrere det generelle billede, fordi megen viden er sivet ud, selv om vigtige dispositioner er udokumenteret og sagsakter forsvundet eller overstreget. Men dårlig forvaltningsskik synes hverken at undre eller ryste danske politikere.

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Previous
Next