Forventer ordrer fra Nord-Korea-spenning

General


Utenriks

Internasjonale selskaper forbereder seg på en langvarig konflikt og økt spenning rundt Nord-Korea. – Ingen vet hvordan dette vil ende, sier styreformann David Cote hos forsvarsleverandørselskapet Honeywell.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er nesten en måned siden USAs president Donald Trump truet Nord-Korea med «ild og raseri» («fire and fury») hvis de ikke innstilte prøveoppskytinger av missiler. Etter trusselen har Nord-Korea foretatt tre prøveoppskytinger og foretatt en atomprøvesprengning.

«Rakettmannen»

Trump har hatt telefonsamtaler med asiatiske regjeringssjefer i helgen. Sør-Korea ønsker å øke sanksjonstrykket mot nabolandet. Det virker som president Moon Jae-In har fått støtte fra sin amerikanske kollega.

– De to lederne ble enige om å styrke samarbeidet og utøve hardere sanksjoner mot Nord-Korea, slik at landet forstår at de provoserende handlingene vil føre til ytterligere diplomatisk isolasjon og økonomisk trykk, sier talsperson Park Soo-Hyun.

FNs sikkerhetsråd fordømte fredagens prøveoppskyting av et mellomdistansemissil. På nytt ble det krevd at Nord-Korea umiddelbart stanser testene. Nord-Koreas leder Kim Jong-un avviste dette, ifølge det statlige nyhetsbyrået.

– Målet er å etablere en maktbalanse med USA, skrev nyhetsbyrået KCNA i helgen.

Donald Trump har vært aktiv på lynmeldingstjenesten Twitter i helgen og kommentert den siste rakettoppskytingen fra Nord-Korea og telefonsamtalen med Moon. Det er ulike versjoner i referatet fra samtalen fra USA og Sør-Korea.

«Jeg snakket med Sør-Koreas president Moon i går kveld. Spurte ham hvordan Rakettmannen har det. Lange bensinkøer i Nord- Korea. Det er synd!» skrev Trump.

Ny verdensorden

Toppledere for noen av verdens største selskaper har deltatt på konferansen Singapore Summit i helgen. Den nye verdensordenen har vært et av hovedtemaene. Konsekvensene av en mulig opptrapping av konflikten i Nord-Korea er blitt flittig diskutert.

– Vi forventer at Nord-Korea vil hjelpe forsvarssiden av virksomheten vår da Japan, Sør-Korea og andre ønsker å forsvare seg. De ønsker å være forsiktig. Ingen vet hvordan dette vil ende, sier styreformann David Cote hos Honeywell til CNBC.

De amerikanske selskapene Boeing, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics, Honeywell og United Technologies tjente svært godt på krigen mot terror etter 2001.

Allerede på mandag kan Northrop Grumman bekrefte at de vil kjøpe Orbital ATK Inc. for 7,5 milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal. Orbital utvikler missiler for USA og allierte land.

Toppsjefen for Japans største bank er bekymret for hva som skjer i Nord-Korea. To missiler har passert den nordlige delen av Japan de siste ukene.

– Japan har vent seg til en langvarig fred. Befolkningen tror det alltid vil være fred. Det er ikke nødvendigvis sant, sier Nobuyuki Hirano, styreformann hos Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ til CNBC Asia.(Vilkår)

Infiltrering