Skip to Content

Friday, September 18th, 2020

Fugleinfluenza: Én syg hobbyhøne er nok til at ødelægge eksporten

Closed
by November 14, 2016 General

Risikoen for en spredning af fugleinfluenzaen H5N8 har i dag fået Fødevarestyrelsen til at stramme reglerne, så det fra midnat er lovpligtigt at holde høns og andre fugle under tag og bag hegn.

Det glæder Det Danske Fjerkræraad, som frygter for dansk eksport af fjerkræ, som tidligere er blevet ramt hårdt i forbindelse med fugleinfluenzaudbrud. I 2006 kostede det branchen 200 millioner kroner i tabt eksport.

– Vi er helt klart glade for de skærpede regler, fordi det mindsker risikoen for at få slæbt fugleinfluenza ind i besætningerne, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Det Danske Fjerkræraad.

Fjerkræraadet er især glad for indskærpelsen i forhold til landets hobbyavlere. For eksporten bliver ramt lige så hårdt, hvis det er en hobbyavler, der får sygdom blandt sine dyr, lyder der fra både Det Danske Fjerkræraad og Fødevarestyrelsen.

Også selv om man kun har et par høns i baghaven.

– Restriktionerne sætter straks ind, selv hvis det bare er en enkelt høne hos en hobbyavler, der bliver konstateret syg. Hvis det sker, vil markeder lukke for importen fra Danmark. Det sker typisk hurtigt fra markeder som Kina, Japan, Singapore og Korea, hvor vi afsætter meget af vores indmad og andet af det, vi ikke spiser så meget herhjemme, siger han.

Økologiske ænder må stadig være ude

Økologiske og fritgående gæs, ænder og fasaner er dog undtaget fra reglerne om at skulle være under tag eller bag hegn.

– Den økologiske juleand må stadig gå derude, og derfor er avlerne nødt til at have fugleskræmsler eller folk med jagtgeværer til at gå rundt ude ved besætningerne, siger Jørgen Nyberg Larsen.

I går kom det frem, at 300.000 æg på et rugeri i Sønderjylland er blevet destrueret af Fødevarestyrelsen. Æggene stammede fra tyske høns, der er blevet aflivet efter fund af fugleinfluenza.

Previous
Next