Skip to Content

Glem fremtiden, lige nu har vi det forrygende i Danmark

Closed
by December 23, 2017 General

Nyhedsmøllen har kørt i hæsblæsende tempo i denne uge. Herhjemme væltede regeringen rundt i finanslov, skat og udlændingepolitik, inden den tirsdag aften besluttede sig for alligevel ikke at vælte – på denne side af årsskiftet i hvert fald. 

En stribe offentligt ansatte gik viralt på de sociale medier, da de følte behov for at vise os allesammen deres lønsedler for at modbevise, at de tjener for meget. Hvordan en lønseddel så end skulle kunne det, for helt slemt stod det da vist ikke til, når skattefar havde taget sit. 

I mellemtiden steg brølet ude fra erhvervslivet om mangel på arbejdskraft og en skattereforms forhåbentlige bidrag til at løse dét problem. Får vi ikke reformen, ved bemeldte offentligt ansatte da nu, hvor de kan gå hen, hvis de vil have mere i hyre. For uden politiske initiativer er et stigende lønpres i den private sektor uundgåeligt.

I USA fik Donald Trump, endelig noget gennemført, da han leverede, hvad Anders Samuelsen ikke kunne: Massive skattelettelser til over- og middelklassen.

Nede i Jerusalem satte Kåre Schultz i mellemtiden det, der ligner kombineret Danmarks- og Israelsrekord i fyringer, da han skilte sig af med 14.000 ansatte i ét hug i medicinalvirksomheden Teva og måtte stille til kammeratlig samtale hos en bekymret israelsk regering.

Og i USA fik den nyere histories nok mest upræsidentielle præsident, Donald Trump, endelig noget gennemført, da han leverede, hvad Anders Samuelsen ikke kunne: Massive skattelettelser til over- og middelklassen.

Midt i begivenhederne tegnede bekymringsindustrien de sædvanlige mørke skyer op om verdens fremtid præget af klimakatastrofer, fattigdom og ufred. Den slags bekymringer kan vi altid hygge os med senere. 

Meeen, nu er det kun jul én gang om året, og inden freden sænker sig, kan vi jo passende minde os selv om, at verdens sande tilstand ikke er helt så skidt endda. Lad os undtagelsesvis lade os drage af det gode frem for det onde. Her er en lille håndfuld positive nyheder, der kan balancere et eventuelt sortsyn ude i den danske julestemning:

1. Vi er blevet rigere.

Væksten i dansk økonomi er for andet år i træk oppe omkring 2 pct. og dermed på det højeste niveau i et årti. Erhvervslivets investeringer vokser og husholdningernes samlede formue fraregnet pensionsopsparing og gæld har for første gang passeret 3.500 mia. kr. Så jo, danskerne var et af verdens rigeste folkefærd også i 2017. 

2. Flere af os har et arbejde.

Opsvinget har givet mulighed for at sluse til stadighed flere af de ledige ind på arbejdsmarkedet igen. Beskæftigelsen er i årets løb vokset med godt 40.000 og Danmark har nu det største antal lønmodtagere i ni år og de trives øjensynligt ganske udmærket. I hvert fald ligger niveauet for konflikter på arbejdspladsen på det laveste i 20 år, ligesom sygefraværet ligger stabilt, om end de senest tilgængelige tal for stress og sygdom efterhånden er et år gamle. En stor del af fremgangen skyldes endda udenlandsk arbejdskraft. Vi kan altså let underdrevet konstatere, at ikke al integration er et problem.

3. Vi tjener penge på mursten.

Mens eksperterne strides om, hvorvidt de danske storbyer befinder sig i en boligboble, taler fakta her og nu om et boligmarked i god form. Priserne på parcelhuse var i tredje kvartal godt 3 pct. højere end et år tidligere. Lejlighedspriserne i hovedstaden er i samme periode steget med 11 pct., men med en noget nær ikke-eksisterende rente, er det kun realkredittens og bankernes gebyrpolitikker, der trods alt påfører danskerne en mindre udgift ved at lånefinansiere boligdrømmene. Så øjebliksbilledet er, at 2017 i sjælden grad har været win-win for både købere og sælgere på boligmarkedet.

4. Vi vandt EM i erhvervsklima

Danmark genvandt i forrige måned sit uofficielle europamesterskab i kunsten at drive forretning. Da Verdensbanken offentliggjorde årets udgave af sin Doing Business-rapport, der måler erhvervsklimaet i verdens lande, måtte vi kun se os overgået af New Zealand og Singapore. Så trods administrativt bøvl har sagkundskaben talt: Intet sted på dette kontinent er det nemmere at starte virksomhed eller drive den eksisterende uden unødige hindringer. Det er sådan set bare at gå i gang.

Såvidt verden set fra solsiden. Fremtiden vil vise sig at være en hel del mere nuanceret end som så, for med den amerikanske investeringsguru Warren Buffets ord: Det er først, når tidevandet trækker sig tilbage, man finder ud af, hvem af svømmerne der ikke havde noget tøj på.

Med stærk inspiration fra ugens begivenheder på Christiansborg gemmer vi imidlertid nuancerne til næste år. Glædelig jul.

Previous
Next