Skip to Content

Wednesday, September 23rd, 2020

Haarlems bedrijf bepaalt de klok in Rio

Closed
by August 10, 2016 General
Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Bart van Rens voor een opname van Max Verstappen in de Formule 1 van Singapore.

HAARLEM – Deelnemers aan de Serious Santa Run langs Haarlemse kroegen en kerken, de zwemmers van de Zeemijl Bloemendaal maar ook Tourwinnaar Chris Froome en Olympisch atlete Dafne Schippers maken er gebruik van. Hun tijden worden tot in honderdsten van seconden nauwkeurig vastgelegd door een systeem uit Haarlem. Mylaps, wereldwijd marktleider in automatische tijdwaarneming.

Door Jacob van der Meulen – 10-8-2016, 20:15 (Update 10-8-2016, 20:15)


Mylaps, het begon allemaal met radiografisch bestuurde raceautootjes

R

uim dertig jaar geleden zette een Heemsteedse elektronicus een streep door de waarneming van start-, tussen- en finishtijden met behulp van stopwatch en pen en papier. De broer van oprichter Fons Bervoets was fabrikant van de radiografisch bestuurde racewagens en vroeg hem een elektronisch systeem te bedenken om bij modelautoraces rondetijden te meten. Op het circuit van de Model Auto Club in Heemstede buitelden namelijk niet alleen de autootjes maar ook de deelnemers vaak over elkaar. Dan was volstrekt onduidelijk of de winnende auto wel voldoende ronden had gereden.

Zo ontstond een kleine elektronische zender, transponder zeggen we vandaag de dag, die op de racewagentjes kon worden geplaatst. Bij de finishlijn werd een lus gelegd die elke passage van de transponder en daarmee de tijden nauwkeurig registreerde.

Een paar jaar later werden de transponders al geplaatst in de bolides van de Formule 1 bij de Grand Prix in het Duitse Hockenheim. Inmiddels nemen jaarlijks ruim twintig miljoen sporters deel aan evenementen die met deze technologie getimed worden. Zoals bij de Tour de France, alle MotoGP-races en de Olympische Spelen, nu in Rio de Janeiro.

Borstnummer

Mylaps heeft inmiddels 150 personeelsleden en kantoren in de Verenigde Staten, Maleisië, Australië, Japan, Amsterdam, Nijmegen en Haarlem. Het omvangrijke kastje met de zender is teruggebracht tot een altijd unieke transponderchip die in het borstnummer van een atleet of in de fiets van een tijdrijder kan worden aangebracht.

Op de Olympische Spelen in Rio gaat het horlogemerk Omega van De Swatch Group met het tijdwaarnemingsysteem van Mylaps aan de haal. Net als tijdens de vorige spelen en de volgende in 2020 overigens. Als de klok in beeld komt is de naam van de Haarlemmers nergens te vinden. Omega zou naar verluidt rond de 150 miljoen euro aan het IOC hebben betaald om dit merk in Rio als super betrouwbaar klokje in beeld te krijgen. ,,Dat kan mij niet zoveel schelen. Als ze maar bij ons blijven kopen’’, zegt Bas van Rens (44), sinds 2007 directeur van Mylaps. En ach, die topsport is voor Mylaps een leuke bijkomstigheid, vertelt hij.

Zweefmoment

Mylaps is de laatste jaren veel meer data gaan verzamelen dan alleen de tijden. Van Rens is zelf triatleet en wil tijdens zijn inspanningen ook op de hoogte blijven van zijn hartslag, het dagelijks afgelegde aantal voetstappen, de verticale voortgang bij het hardlopen tijdens het zweefmoment en hoe lang het contact van de voet met de bodem was. ,,Wij zien vooral toepassingen in de breedtesport die voor negentig procent onze omzet uitmaakt. Een topsporter kan zich omgeven door fysiologen, artsen en fysiotherapeuten. Een amateur moet de data zelf verzamelen. Daarbij is het van belang dat die data door software geïnterpreteerd wordt. Welke voortgang heb ik geboekt? Welk risico op blessure loop ik als ik dit schema voortzet? Er zijn 700 000 mensen die hardlopen met een Mylaps-app. Op basis van al die informatie kunnen wij bruikbare en verrijkende analyses maken en adviezen geven. De belangrijkste transitie die wij al jaren doormaken is die van hardware naar software en diensten. Naar interpretatie van al die data, zodat er informatie ontstaat die helpt je te verbeteren.’’

Dialogen

In de motor- en autosport is de snelle uitwisseling van data tussen coureur en technisch begeleiding enorm gegroeid. Ook hierbij geldt dat interpretatie en advies essentieel zijn. Bij een snelheid van driehonderd kilometer per uur is geen ruimte voor twijfel. Van Rens: ,,Dat maakt niet alleen de sport veiliger. Het is ook nog eens leuk om vanaf de tribune de wagens en motoren te kunnen volgen die niet in zicht zijn.’’ Voor die dialogen binnen teams en de weergave daarvan naar het publiek zijn langs het circuit zenders geïnstalleerd die data supersnel uitwisselen. Bij marathons kan het allemaal wat rustiger aan. dan is het wel leuk dat je via een app de positie van een bekende kunt volgen zodat je op tijd langs de weg staat bij zijn doorkomst.

Technologie en een vloed aan data kan het leven knap ingewikkeld maken. Van Rens: ,,Hoe hou je het allemaal een beetje toegankelijk. Dat is onze opgave de komende jaren. Door die software-ontwikkeling groeien we op dit moment best wel hard en kunnen we op dat gebied mensen gebruiken. We bieden natuurlijk ook een leuke werkomgeving omdat we ons bezig houden met sport en passie. Het helpt als je zelf ook een beetje sportgek bent.’’

Previous
Next