Het zal nog even duren voor de Saudi’s een belangrijke handelspartner van de Antwerpse haven worden De 32-jarige Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft vier ministers, elf prinsen en verschill…

General
Het zal nog even duren voor de Saudi’s een belangrijke handelspartner van de Antwerpse haven worden

Mohammed bin Salman Foto: REUTERS

De 32-jarige Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft vier ministers, elf prinsen en verschillende ex-ministers van zijn land laten oppakken. Ze zitten in de gevangenis omdat ze bij corruptieschandalen betrokken zouden zijn. Dat Bin Salman de corruptie wil aanpakken, is nochtans niet zo zeker.

Het is heel waarschijnlijk dat de (ex-)ministers en prinsen niet zozeer de bak invliegen wegens smeergeld, maar omdat ze als vrije mannen de macht van Bin Salman zouden kunnen inperken. Kroonprins Bin Salman is de gedoodverfde opvolger van zijn vader, die nu nog koning is. Het lijkt erop dat Bin Salman in een machtsstrijd is verwikkeld en zijn tegenstanders wil uitschakelen. Van een onafhankelijk werkend gerecht moet hij zich daarbij niets aantrekken, want dat is er in Saudi-Arabië niet.

Bin Salmans geloofwaardigheid heeft met de arrestatiegolf een flinke deuk gekregen. De kroonprins wil meer investeerders aantrekken om de kabbelende economie van zijn land weer op gang te krijgen. Dat zal hem met deze aanpak niet lukken. Als een toekomstige koning zo machtig is dat hij iedereen die hem niet zint in de bak kan gooien, zullen bedrijven wel twee keer nadenken voor ze in zo’n land investeren.

Bin Salman zegt verder dat hij Saudi-Arabië grondig wil moderniseren en de rol van de wel erg strikte toepassing van de islam wil terugdringen. Maar dat valt nog te bezien. Vanaf volgend jaar mogen Saudische vrouwen weliswaar met de auto rijden. Maar dat zal de ongelijkheid tussen man en vrouw op het schiereiland allerminst oplossen.

Dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken als ze de straat opgaan en mannen niet, is bijvoorbeeld een discriminatie die Bin Salman niet meteen aanpakt. Dat een derde van de vrouwen geen job heeft, onder meer omdat ze voor ongeveer alles wat ze doen toestemming moeten vragen aan hun man, is ook niet meteen een cijfer om trots op te zijn. De inkomensongelijkheid in Saudi-Arabië neemt, mede door de discriminatie, stilaan gigantische proporties aan.

Er ligt voor Antwerpen nochtans een enorm economisch potentieel in Saudi-Arabië. Want met een bevolking van 32 miljoen inwoners en heel wat oliedollars zouden er vanuit de Antwerpse haven heel wat goederen naar de Saudi’s kunnen vertrekken.

Maar vandaag staat de koning van de olielanden in het Midden-Oosten slechts op plaats 34 van de belangrijkste exportpartners van Vlaanderen. Slechts 0,45% van onze export gaat naar de Saudi’s. We drijven meer handel met pakweg Nigeria, Singapore en Roemenië.

Zolang Saudi-Arabië geen betrouwbare regeringsleider heeft die het welzijn van de eigen bevolking boven zijn eigen machtswellust zet, zal het armoedeprobleem er niet opgelost geraken. Het zal dus nog even duren voor de Saudi’s een belangrijke handelspartner van de Antwerpse haven worden.