Skip to Content

Saturday, August 15th, 2020

Historisk: Kvinner får endelig se fotball i Saudi-Arabia

Closed
by January 13, 2018 General

(Dagbladet): Det fotballinteresserte kongeriket holdt denne uka en fotballkamp med både mannlige og kvinnelige tilskuere. Fredagens kamp mellom fotballagene Al-Ahli og Al-Batin i havnebyen Jidda er landets første fotballkamp med kvinnelige tilskuere fotballtribunen. Det skriver New York Times.

Saudi-Arabia har lenge vært ansett som et av verdens mest restriktive land for kvinner å bo i. De har tidligere ikke hatt muligheten til å blant annet arbeide innenfor spesifikke yrker, reise alene eller å vise fram håret i offentligheten.

Den siste tiden har kronprins Mohammed bin Salman ifølge avisa innført flere tiltak som gjør at saudiarabiske kvinner har fått flere rettigheter. Blant annet har han tatt makten fra landets religiøse politi og satt kvinner inn i stillinger de tidligere bare kunne drømt om å ha.

I juni lovet han til og med at de endelig skulle få lov til å kjøre bil, og lovnaden ble oppfylt i september i fjor. Å la kvinner delta som tilskuere i kongerikets fotballkamper er dermed et av flere tiltak som har blitt iverksatt for å løsne på landets kjønnsrestriksjoner.

FØRSTE KAMP: Dagens fotballkamp mellom Al-Ahli og Al-Batin var den første kampen damer kunne være tilskuere på. Foto: Stringer / AP / NTB scanpix
Vis mer

– Et PR-stunt

Det er imidlertid noen begrensninger i antall kamper damer kan se og hvor de får sitte. Alle voksne kvinner uten følge av en mann kan sette sine føtter på stadionene i landets tre største byer: Riyadh, Jeddah og Dammam, skriver BBC.

– At kvinner endelig kan være tilskuere på mannlige sportsarrangementer er uten tvil en milepæl som følger etter hevelsen av forbudet mot at kvinner kan kjøre bil, men det betyr ikke at kvinner er frie i Saudi-Arabia. De er fremdeles avhengige av en mannlig ledsager, sier James Dorsey, forsker ved S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore til Independent.

Ifølge forskeren er den eneste grunnen til at kvinner får lov til å delta som tilskuere på landets tre største stadioner et PR-stunt fra regjeringen.

– Dette utgjør ikke en ordentlig endring, sier Dorsey.

Avhengige av mannlige ledsagere

Selv om damene nå får lov til å delta som tilskuere, er det dermed også visse regler de må følge, skriver BBC.

Blant annet må de se kampene fra avskjermede seksjoner med sitteplasser som er ment for kvinner som ikke kommer med en mannlig ledsager. Det vil si at kvinner som ser fotballkampene vil måtte sitte med barna, separert fra mannlige tilskuere.

Cafe-områdene og restaurantene har også områder som skiller mellom kjønn, skriver avisa

Lik Dagbladet på Facebook
Previous
Next