Skip to Content

Højdepunktet i det nye teaterår bliver urpremieren på Linn Ullmanns smukke-smukke roman ’De urolige’

Closed
by January 8, 2018 General

Hvem skal mon spille Bergman?
Højdepunktet i det nye teaterår bliver urpremieren på Linn Ullmanns smukke-smukke roman ’De urolige’

Hvilke forestillinger ser mest spændende ud på de europæiske scener i 2018? Per Theil giver overblikket i denne artikel.

Hvilket år har spillet den historisk set vigtigste rolle for vores samtid? Godt spørgsmål. Eller måske bare et tåbeligt spørgsmål!

Det er ikke desto mindre det, der stilles allerede nu på onsdag på Volksbühne i Berlin. Er det 1948? Eller er det 1957? 1967, 1969, 1973, 1989 … 2007? Spørgsmålet er ikke mere urimeligt, end at det lægger op til 50-året for 1968. Hvor meget betyder netop det år for os i dag? Samtalen vil foregå mellem en række lærde, men »spontane indfald og bidrag fra publikum hilses mere end velkomne«, lyder det fra Volksbühne.

Må jeg foreslå året 1918! Det var det år, Ingmar Bergman blev født

Er det ingen ny tendens, så er det i al fald en forstærket tendens: Teatret skal – ud over at spille teater – også fungere som et mødested eller en salon, hvor man kan samles for at diskutere vores fælles historie. Dramaten – den svenske nationalscene i Stockholm – har også som noget nyt meldt sig ind i samtaleklubben, hvor man vil invitere til en række møder om Europas tilstand med inviterede gæster fra de europæiske teatre.

Første samtale finder sted 14. februar med den tyske instruktør Michael Thalheimer. Meget passende, for da er han nemlig i gang med at lægge sidste hånd på sin opsætning af Ibsens ’Peer Gynt’, der har premiere 15. februar på Dramaten. Endelig er der 13. januar, også på Dramaten, premiere på Staffan Valdemar Holms opsætning af Molières ’Tartuffe’.

Må jeg foreslå året 1918! Det var det år, Ingmar Bergman blev født – og Bergman kommer, her 100 år senere, virkelig til at præge det nye teaterår, ikke mindst under Dramatens stort anlagte Bergmanfestival, der holdes i slutningen af august.

Højdepunktet er dog gemt til oktober med urpremieren på Linn Ullmanns smukke-smukke roman ’De urolige’, som handler om mødet mellem far og datter (Bergman og Linn), og hvor planen er, at deres løbende samtale skal udmønte sig i en fælles bog. Bag dramatiseringen står den danske dramaturg og oversætter Karen-Maria Bille; for iscenesættelsen svenske Pernilla August. Det store og stadig ubesvarede spørgsmål: Hvem skal mon spille rollen som Ingmar Bergman?

I London fejrer man Bergman-året med en pænt stjernespækket opsætning af ’Fanny & Alexander’ på Old Vic Theatre. Premieren er 21. februar i Stephen Beresfords bearbejdelse og med Penelope Wilton som Helena Ekdahl.

Ellers er det på Schaubühne i Berlin, det sker: Thomas Ostermeier står bag den tyske førsteopførelse af den unge franske forfatter Édouard Louis’ stærkt fortalte og gribende roman ’Voldens historie’. Endnu en roman går til scenen! Premiere i løbet af foråret.

  • Kopiér link
Previous
Next