Skip to Content

Friday, February 28th, 2020

Hoon en Yoon studeren af in het land van Hiddink

Closed
by March 30, 2016 General

Hoon en Yoon vormen een bijzonder paar. Het Zuid-Koreaanse stel promoveert volgende week samen op de Universiteit Twente. ,,We hoefden niemand uit te leggen waar Nederland ligt.” Iedere Koreaan kent het land van Hiddink.

In het begin had ik de neiging voor een professor of oudere te buigen –

Ze hoefden bijna 5 jaar geleden niemand in hun familie- en kenniskring uit te leggen waar hun nieuwe studieplek precies lag. ,,Iedereen in Korea kent Nederland,” zegt Yoonsun Yang (34) lachend. ,,Dankzij Guus Hiddink natuurlijk. Die man is nog steeds heel beroemd bij ons.”

En niet alleen Hiddink. ,,Al mijn vrienden dachten dat ik naar Nederland wilde om beter te worden in vechtsporten. Ik doe voor mijn conditie nog een beetje aan taekwondo en judo. Ook daarmee staan Nederlanders heel hoog aangeschreven in ons land,” zegt Yoonsuns man Hoon Suk Rho (38).

Neerstrijken
Ze groeiden beiden op in Seoul, ontmoetten elkaar in 2007 in Amerika en gingen terug naar Zuid-Korea om met elkaar te trouwen. Vervolgens studeerden ze samen in Singapore, waarna ze eind 2011 neerstreken in Enschede. Aan de Universiteit Twente (UT) verdedigen Suk Rho en Yang – Hoon en Yoon voor vrienden en familie – volgende week samen de proefschriften waarmee ze hopen te promoveren. Op de uitnodigingskaart prijkt hun trouwfoto uit 2015, in kleurrijke Koreaanse klederdracht.

Niet alleen Hoon en Yoon, ook de twee gezamenlijke hoofdstukken in hun verder verschillende proefschriften vormen een bijzonder huwelijk. Hoon is van huis uit een techneut, Yoon is biologe. Op de vakgroep Medische Cell Biofysica van de Universiteit vormt de lab-on-chip-technologie (microscopisch kleine laboratoria) de schakel tussen hun beider vakgebieden.

Hij doet op de UT als specialist in de technische hardware onderzoek naar eiwitten, zij zoekt via dezelfde soort ‘minilaboratoria’ naar betere methoden om kankercellen op te sporen en te isoleren in de zoektocht naar effectievere kankermedicijnen.

Even wennen
Hoon en Yoon konden eind 2011 beiden aan de slag op de Universiteit Twente. Nederlands spreken ze geen van beiden. Hun sociale leven speelt zich voor een groot deel af onder collega’s van de universiteit. Aan de cultuur dat iedereen gelijk is, moesten ze wel even wennen. Hoon, lachend: ,,In het begin had ik soms nog de neiging even een buiging te maken voor een professor of een oudere, zoals ik dat thuis heb geleerd.”

Hij heeft nog 2 jaar bijgetekend voor verder onderzoek in Enschede, zij hoopt dat binnenkort te kunnen doen. Dat betekent nog heel veel gezamenlijke gesprekken over het werk. ,,Dat vinden we allebei juist prettig,” zegt Yoon. ,,We doen heel veel dingen samen, zelfs de lunch op het werk, en dat verveelt nog steeds niet. Het is heel fijn om als je ‘s avonds plotseling een idee te binnen schiet voor je vak, dat te kunnen bespreken met iemand die je direct begrijpt.”

Ze voelen zich prettig in Nederland, waar de sfeer veel minder competitief is als in Zuid-Korea, Amerika of Singapore. ,,Ik moest eerlijk gezegd wel even wennen dat hier om 17.00 of 18.00 uur de meeste kantoren op slot gaan en ‘s avonds ook de meeste winkels dicht zijn. In Korea werk je over het algemeen van 8.00 uur tot 20.00 uur,” zegt Hoon, die zijn wetenschappelijk carrière enkele jaren onderbroken heeft om voor een Koreaanse multinational te werken.

Jaloers
Toch hoeft Nederland wat het paar betreft niet jaloers te zijn op de Koreaanse of Amerikaanse arbeidsmentaliteit. ,,De balans tussen werk, vrije tijd en familie is hier veel beter,” zegt Yoon, die over enkele jaren samen met haar man kinderen hoopt te krijgen, waarschijnlijk na terugkeer op het Aziatische schiereiland. ,,Het begrip parttime werken kennen we niet of nauwelijks in Korea. Als je daar als vrouw je carrière wilt voortzetten, kan dat bijna niet anders dan fulltime.”

Previous
Next