Skip to Content

Invitation til statisk test

Closed
by October 27, 2016 General

Kære læsere,

Den kommende weekend bliver atter en travl en af slagsen i CS. Vi får lørdag besøg af vores studerende fra Singapore, som skal teste de sidste to af deres i alt tre motorer. Om alt går vel bliver projektet for vores vedkommende afsluttet ved den lejlighed. Søndag tester vi så noget af vores eget grej. Det er Jops eksperimentelle gimbal setup der bogstaveligt talt skal i ilden.

Gimbal-enheden med sin motor inden montering på teststanden. Foto: Thomas Pedersen.

Vi har som bekendt tidligere testet jet vanes til styring af vores raketter. Til BPM100 mener vi dog at det er nødvendigt at skifte teknologi. Den primære driver bag skiftet er, at jet vanes giver et drag på ca. 10%. Det er altså 10% af motorens kraft (og brændstofforbruget) som bare går til drag, det vælter massebudgettet for Spica/BPM100. Derfor har et af vores fokusområder været at systemet skulle være skalerbart. Vi har altså valgt komponenter som enten direkte kan bruges på en 100 kN motor eller som findes i versioner der kan.

Jop og gutterne fra Bosch Rexroth har knoklet på de sidste par uger på at få gimbal-enheden færdig. På søndag skal den altså stå sin prøve i teststanden. Vi udsætter den for et burn af mellem 10 og 15 sekunders varighed, så vi får tid til at køre gimbal’en frem og tilbage et par gange. Vi måler alle de sædvanlige parametre på motoren og i tilgift måler vi sideværts kræfter.

Animation af bevægelsen i gimbal-enheden. Video: Jop Nijenhuis.

Det skal blive yderst spændende at se det i aktion på søndag! Og vigtigst af alt for denne blog, så er I såmænd alle inviteret til at kigge ud! Søndagens test er åben for gæster, så hvis man vil se Jops gimbal-enhed på nært hold skal man bare kigge ud søndag. Et par praktiske ting i den henseende:

Såfremt der er problemer med lørdagens test, så bliver vi nødt til at skubbe den til søndag og aflyse gimbal-test og det åbne arrangement.

Såfremt det regner søndag må vi også aflyse.

Vi bruger den containeriserede løsning til test, hvor teststanden står inde i en container. Af sikkerhedshensyn kan man altså ikke se motoren mens den kører. Men man kan høre den!!

Jeg vil forvente at vi er klar til skud omkring 13.00. Men det er som altid lidt svært at sige, særligt da der er lidt nye ting at tage hensyn til. Efter første burn vil der være mulighed for at komme helt tæt på setuppet. Hold øje med www.copsub.com for updates omkring testdagen.

Og så en sidste ting, som ikke har noget med testen at gøre. I tirsdags havde vi i CS fornøjelsen af at se Max Kestners film ”Amateurs in Space.” En film der handler om tiden i CS fra 2008 til de store omvæltninger i 2014. Jeg blev selv meget positivt overrasket over hvor dejlig en film Max har fået ud af det. Filmens fokus er samarbejdet mellem Kristian og Peter mere end de tekniske sider af projektet. I dette forum kan det nok ikke overraske mange, hvordan filmen ender, men Max skildre forløbet på en dejlig sober og u-partisk facon. Derudover oser filmen af produktionsværdi, man har eksempelvis hyret en komponist og et orkester til at lave musik til filmen.

Hvis man har fulgt CS vil jeg bestemt opfordre til at man ser filmen. Da markedet for dokumentarfilm i biografen ikke er så stort i Danmark bør man se den på præmieredagen 2. november, i de fleste biografer vises den faktisk kun den ene aften.

Previous
Next