Skip to Content

”Jumbojen Jumbon” loppu lähestyy? Maailman suurimman matkustajakoneen A380:n tuotanto saattaa päättyä

Closed
by December 28, 2017 General

Maailman suurimman matkustajakoneen taru saattaa olla päättymässä.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että lentokonevalmistaja Airbus varautuu A380-koneen tuotannon vaiheittaiseen lopettamiseen, jos se ei saa tärkeää uutta lentokonetilausta Dubain Emirates-lentoyhtiöltä.

Airbusilla on Reutersin mukaan edessään nyt ”totuuden hetki” vain kymmenen vuotta sen jälkeen, kun lennot massiivisella A380:lla ovat alkaneet.

”Jos Emirates-sopimusta ei synny, Airbus aloittaa prosessin A380:n tuotannon lopettamiseksi”, sanoo yhtiön suunnitelmista perillä oleva lähde Reutersille. Airbus ja Emirates eivät virallisesti kuitenkaan kommentoi asiaa.

Jos A380:n tuotanto lopetetaan, se tapahtuu asteittain. Airbus tekisi valmiiksi jo saamansa tilaukset, jotka ovat ennen kaikkea Emiratesilta. Nykyisen tilauskannan ansiosta tuotanto voisi jatkua 2020-luvun alkuun.

A380:n suosio on kuitenkin jäänyt pienemmäksi kuin Airbus viime vuosikymmenellä ajatteli. Parhaimmilaan yli 800 henkeä sisäänsä mahduttavan koneen kehittämiseen on kulunut 11 miljardia euroa, ja sen oli tarkoitus haastaa Boeing 747:n valta-asema.

Jättiläiskoneen kysyntä on kuitenkin laskenut, kun lentoyhtiöt ovat valinneet mieluummin pienempiä kaksimoottorisia koneita. Niitä on helpompi saada täyteen ja halvempi ylläpitää.

Emirates-yhtiö uskoo vankasti A380:een, ja se on tilannut niitä toistaiseksi 142 kappaletta. Neuvottelut uusista tilauksista ovat edelleen kesken.

Toinen A380:een uskova yhtiö on Singapore Airlines, joka aloitti ensimmäiset reittilennot A380:lla vuonna 2007. Tässä kuussa Singapore Airlines esitteli yli 700 miljoonaa euroa maksanutta koneen sisätilojen uudistusta.

A380 on ainoa matkustajalentokone, jolla on kaksi kokonaista matkustajakerrosta. Konetta käyttää 13 lentoyhtiötä 120 reitillä ympäri maailmaa, Airbus kertoo.

Lue Tekniikan Maailmasta vuodelta 2005 artikkeli ”Jumbojen Jumbon”, Airbus A380:n ensiesittelystä!

Previous
Next