Skip to Content

Monday, December 16th, 2019

Kina slår hårdt ned på Hongkong: Bremser demokratiaktivister

Closed
by November 7, 2016 General

To unge politikere i Hongkong har fornærmet det kinesiske styre i Beijing i en grad, så Hongkong er kastet ud i en ny politisk krise.

Mandag tog den kinesiske regering et hidtil uset skridt ved at forhindre Sixtus Leung på 30 år og Yau Wai-ching på 25 år i at blive medlem af den lovgivende forsamling i Hongkong, selv om de i september blev valgt til forsamlingen.

Kinas vrede skyldes, at de to politikere, der er medlem af det Beijing-skeptiske parti Younginspiration, under deres indsættelsesceremoni til parlamentet i sidste måned nægtede at sige den officielle ed, hvor man erklærer sin loyalitet til Kina. I stedet var de to unge demokratiaktivister iklædt t-shirts, hvor der stod »Hongkong er ikke Kina«.

De unge er nervøse for deres fremtid, og det er det, de reagerer på

Clemens Stubbe Østergaard, lektor emirtus på Aarhus Universitet

Storbritannien overgav i 1997 sin gamle koloni Hongkong til Kina under mottoet »Et land, to systemer«, og ifølge den kinesiske fortolkning af det charter, der regulerer Hongkong, er nyvalgte parlamentarikere forpligtet til at sværge troskab til Kina.

De to unge politikere er i Hongkong kendt for at være henholdsvis en ivrig fodboldentusiast og en litteraturstuderende med særlig interesse for den kinesiske filosof Confucius, og mange i Hongkong er overrasket over, at Kina reagerer så stærkt på deres provokationer.

Kinesisk vrede

Men Li Fei, der er formand for Kina’s parlamentariske komite vedrørende Hongkongs charter, sammenlignede mandag de to politikere med »forrædere« og kaldte deres manglende troskab mod Kina for en trussel mod den nationale suverænitet og sikkerhed.

»Det vil stærkt skade landets sammenhold og interesser, hvis ikke det bliver taget meget alvorligt«, sagde han ifølge avisen Hongkong Free Press.

Den skarpe kinesiske fortolkning er den hidtil stærkeste indblanding fra Beijings side i Hongkongs lovgivningsmæssige forhold, og søndag aften demonstrerede tusindvis af mennesker i Hongkongs gader. Omkring midnat måtte politiet bruge peberspray for at sprede en menneskesmængde, der havde samlet sig foran den kinesiske regerings kontor i byen. Mange af demonstranterne brugte paraplyer til at forsvare sig, hvilket gav mindelser om de store demonstrationer for mere demokrati, som den såkalte paraply-bevægelse stod bag i Hongkong for to år siden.

LÆS OGSÅDemonstranter i Hongkong kæmper for demokrati i en sky af tåregas

Eddie Chu, en pro-demokrati politiker, mener, at Beijings indblanding i Hongkongs indre anliggende kun vil skabe endnu mere vrede.

»Hver gang Beijing prøver at bruge lovgivningsmæssige instrumenter til at forhindre befolkningen i Hongkong i at søge demokrati, vil det modsatte ske. Flere mennesker, især unge mennesker, vil blive mere opsatte på at tænke over, hvordan de kan bryde igennem de restriktioner, som Beijing sætter op«, siger han til avisen The Guardian.

Dybereliggende frygt for fremtiden

Men herhjemme er flere Kina-eksperter tilbageholdende med at se den kinesiske reaktion som udtryk for, at Kina prøver at sætte sig hårdere på Hongkong.

»Den kinesiske selvforståelse er, at den kinesiske ledelse skal holde sammen på Kina. Det har været politikken de sidste 2.500 år. Derfor er det værste, man kan gøre, at udfordre Beijing ved at sige, at man ikke vil være en del af landet. Det vil altid afstedkomme en hård og øjeblikkelig reaktion«, siger Carsten Boyer Thøgersen, der er mangeårig dansk diplomat i Kina og i dag er leder af Copenhagen Business Conficius Institute på CBS

Clemens Stubbe Østergaard, lektor emirtus på Aarhus Universitet, henviser også til, at Hongkong utvivlsomt er en del af Kina.

»Så de to unge politikeres krav har ingen gang på jorden«, siger han, men mener, at man alligevel skal tage deres protester alvorligt.

»Deres utilfredshed handler dybest set om noget lidt andet end løsrivelse fra Kina – nemlig at økonomien i Hongkong går dårligt. Væksten er helt nede på 1 procent, mens andre steder som Shanghai og Singapore klarer sig meget bedre. De unge er nervøse for deres fremtid, og det er det, de reagerer på. Her kan man sige, at Beijing bliver prygelknabe for, hvad der sker med Hongkong«, siger han.

Previous
Next