Skip to Content

Kinas vekst kan være enda høyere enn de offisielle tallene viser

Closed
by January 18, 2018 General

Det er i mange år blitt stilt spørsmål ved de offisielle økonomiske statistikkene fra Kina.

Verdens nest største økonomi legger frem økonomiske vekststatistikker knappe tre uker etter at kvartalet er over. Nok en gang innfridde Kina vekstmålet med desimalpresisjon.

Avtagende vekst

I forkant av fremleggelsen av bruttonasjonalproduktet på torsdag lå konsensus på en økonomisk vekst på 6,7 prosent for kvartalet. Dette var 0,1 prosentpoeng lavere enn i tredje kvartal, noe som ifølge Kina-økonomer skulle komme fra tiltak for å redusere forurensingen.

Den økonomiske veksten endte på 6,8 prosent – nøyaktig det samme som i tredje kvartal. For året som helhet endte veksten på 6,9 prosent – mot 6,7 prosent i 2016. Dette er første gang siden 2010 at den økonomiske veksten er høyere enn foregående år.

– Selv om den kinesiske veksten endte bedre enn forventet, var markedsreaksjonene dempet da statsminister Li Keqiang indikerte denne veksten for en uke siden, sier Asia-strateg Melody Jiang hos SEB i Singapore i en kommentar.

Hun tror at veksten vil avta i 2018 og mener det allerede er indikasjoner på det fra fjorårets siste kvartal. Det internasjonale pengefondet (IMF) skrev i sin siste Kina-oppdatering at veksten vil falle frem mot 2022.

– Den årsjusterte veksten for fjerde kvartal falt fra 6,8 prosent i tredje kvartal til 6,4 prosent i fjerde kvartal, ifølge Jiang.

Skepsis til statistikker

Det er fortsatt skepsis til de offisielle statistikkene. Internasjonale finansinstitusjoner har utviklet egne analyseverktøy som skal kunne gi en bedre vurdering av den økonomiske aktiviteten i Kina.

– Vår egen China Activity Proxy viser en svakere vekst enn de offisielle statistikkene. Vi ser også en mer utpreget bedring. Veksten økte fra 5,1 prosent i 2016 til rundt seks prosent i 2017, mener senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Fagøkonomene hos China Statistics har innrømmet at de justerer underlagsmaterialet som innhentes fra provinsene. De siste ukene har to provinser innrømmet å ha forfalsket vekststatistikkene fra 2015 og delvis 2016.

– Vi har langt bedre kvalitetsdata for 2017. De offisielle vekststatistikkene vil ikke bli særlig verdifulle for investorer, sa fagøkonom Andy Rothman hos Mathews Asia til Financial Times tidligere denne uken.

Spår 4,5 prosent vekst

Det er spesielt i de tradisjonelle tungindustriområdene at den økonomiske aktiviteten sannsynligvis er langt høyere for tiden enn hva som fremkommer i de offisielle statistikkene. Til tross for at råvareprisene kollapset i 2014, opprettholdt disse provinsene veksten.

Ifølge Financial Times’ beregninger var den kinesiske provinsen Indre Mongolia, som er avhengig av gruvedrift, inne i en dyp resesjon i hele 2016. De offisielle statistikkene viste en pen, stabil vekst på i overkant av seks prosent.

– Vi forventer at den kinesiske veksten havner på 4,5 prosent i år, selv om investorer må se utover de offisielle statistikkene for å finne bevis for dette, ifølge Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Til tross for en økonomisk vekst som er mer enn dobbelt så høy som i USA og Japan ligger aksjemarkedet i en dvale. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har steget med 12 prosent det siste året. Dow Jones har steget med over 30 prosent.(Vilkår)

Les også:
Previous
Next