Skip to Content

Friday, December 13th, 2019

'Kinderen ingezet bij productie palmolie voor Unilever en Nestlé'

Closed
by November 30, 2016 General

De mensenrechtenorganisatie publiceerde woensdag een rapport van 110 pagina’s over de palmolieproductie. Uit het rapport blijkt dat de genoemde multinationals gebruikmaken van palmolie die wordt geproduceerd door het bedrijf Wilmar, uit Singapore. 

Wilmar zet volgens Amnesty kinderen in voor zware arbeid in Indonesische raffinaderijen. Sommige kinderen die door Wilmar aan het werk worden gezet, zijn niet ouder dan acht jaar. 

Amnesty roept de multinationals op consumenten te vertellen of de palmolie in producten als Magnum-ijs, Ariel-wasmiddel, Knorr-soep en Pantene-shampoo is vervaardigd met kinderarbeid.

‘Duurzaam’

Volgens Amnesty claimen de bedrijven ‘duurzame palmolie’ te gebruiken en bedriegen ze daarmee de consument. “Er is niets duurzaams aan palmolie die wordt geproduceerd door kinderen en via dwangarbeid. Er gaat iets mis als negen bedrijven met een totale omzet van 260 miljard pond in 2015 niets kunnen doen aan de verschrikkelijke behandeling van palmolie-arbeiders die een schijntje verdienen.”

Zeven van de negen door Amnesty benaderde bedrijven erkenden desgevraagd palmolie van Wilmar te gebruiken, maar slechts twee bedrijven – Kellogg’s en Reckitt Benchkiser – maakten details openbaar met betrekking tot de producten die uit de misstanden voortvloeien.

Wilmar stelt op de hoogte te zijn van de beschuldigingen en stappen te nemen om tekortkomingen op te lossen.

Maatregelen

Unilever laat in een reactie weten dat nog veel meer moet worden gedaan om “deze zeer zorgwekkende maatschappelijke problemen” aan te pakken. “We hebben op dit gebied al stappen gezet en zijn vastbesloten in de aanpak van deze uitdaging een leidende rol te spelen,” stelt het bedrijf.

Unilever zegt in contact te zullen treden met partnerbedrijven in de palmolie-industrie om de klachten te onderzoeken en eventueel maatregelen te nemen.

Door: NU.nl

Previous
Next