Skip to Content

Last call: deze tentoonstellingen sluiten bijna hun deuren

Closed
by December 27, 2016 General

Wie tussen kerst en oudejaar van enkele dagen vakantie mag genieten, kan daarvan gebruikmaken om nog enkele tentoonstellingen te bezoeken die binnenkort de deuren sluiten. Zeven tips.

Harry Potter: the exhibition in Brussels Expo werd al tweemaal verlengd, maar op 8 januari is het toch uit met de magie. Brussel is de vijftiende stad die het bezoek kreeg van de tovenaars en heksen, nadat de internationale tentoonstelling eerder al onder andere Chicago, Toronto, New York, Sydney, Singapore, Tokio, Parijs en Shanghai aandeed.

In het Smak in Gent loopt nog tot 8 januari de tentoonstelling These strangers… painting and people. Het klassieke portret mag dan wel voorbijgestreefd zijn, maar de menselijke figuur blijft wel een motor voor het schilderen. Deze expo toont hoe de jongste generaties ermee omspringen.

Het Museum M in Leuven pakt nog tot 17 januari uit met Op zoek naar Utopia in het kader van de vijfhonderdste verjaardag van Utopia van Thomes More. De selectie van tachtig topstukken is er één voor fijnproevers: renaissanceportretten, landschappen van Bosch-navolgers, gepolychromeerde bustes, globes, precieuze miniaturen en wereldkaarten, maar ook een acht meter lang wandtapijt uit Toledo dat de beweging van het universum voorstelt.

In de Brusselse Bozar zijn het de laatste weken voor de tentoonstelling The power of the avant-garde (nog tot 22 januari), waar de artistieke vernieuwing aan het begin van de twintigste eeuw wordt afgetoetst aan werk van onder meer Marlene Dumas, Luc Tuymans en Olafur Eliasson.

De Amerikaanse fotograaf Saul Leiter was niet alleen een van de eersten om met kleurenfotografie te werken, hij was eerst een schilder. Het Fotomuseum in Antwerpen toont nog tot 29 januari een stevige greep uit zijn oeuvre, inclusief een selectie van zijn schilderijen.

De Parijse galerist Paul Rosenberg had onder meer ­Picasso, Braque en Matisse onder contract. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij naar de VS en werden de schilderijen in ­beslag genomen. Voor een reconstructie van de gebeurtenissen kunt u nog tot 29 terecht op de tentoonstelling 21 rue la Boétie (gebaseerd op een boek van zijn kleindochter Anne Sinclair) in het La Boverie in Luik.

Villa Empain, de art-décovilla aan de rand van het Terkamerenbos, herbergt niet alleen tentoonstelling, maar is nog de hele maand januari zelf het onderwerp. Voor Decor werd de villa aangekleed met werken van onder meer Jeff Koons en Andy Warhol terwijl Daniel Buren de ramen mocht volplakken met streepjes en kleurvlakken, waardoor op een zonnige dag vrolijke tekeningen verschijnen op de vloeren, muren en het water van het zwembad.

Previous
Next