Skip to Content

Leiden is veel viezer dan Singapore

Closed
by April 6, 2016 General
Publiciteitsfoto Hogeschool Leiden.

Singapore heeft drie weertypen: heet, heter, heetst, met gratis regen. Tijdens hun presentatie hielden studenten hun jas aan.

LEIDEN – Waarom hebben de afvalbakken in Leiden zulke kleine openingen? Waarom moeten burgers die vuilnis willen weggooien, een pasje hebben? Wat is het nut van schanskorven? Vervoer van breuksteen over grote afstand, is dat ecologisch wel verantwoord? Waarom staan er langs de weg zoveel auto’s geparkeerd? Is dat wel een efficiënt gebruik van de straat en de ruimte in de stad?

Door Wilfred Simons – 6-4-2016, 13:35 (Update 6-4-2016, 13:35)


L

eidenaars zijn er aan gewend dat buitenlanders snel onder de indruk zijn van de schoonheid van hun stad. De kritische, bijna misprijzende uitspraken van vijftig studenten uit Singapore, die deze week in Leiden zijn voor een uitwisselingsproject van de Hogeschool Leiden, kwamen maandagavond dan ook als een verfrissende, koude douche. Het opmerkelijkste verschil is dat Leiden ’niet hoger is dan vier verdiepingen’, terwijl in Singapore ’veertig verdiepingen’ de norm is.

Supermodern

Lectoren Tom Smeets en Hans Stavleu van de Hogeschool Leiden zien Singapore als een voorbeeld van waar het met Nederland naartoe moet. ,,Het is een supermoderne samenleving, waar alles samenkomt waarmee wij in de 21ste eeuw te maken krijgen’’, zei Stavleu tijdens de opening van de uitwisselingsweek. In drie zaken loopt de stadsstaat volgens hem voorop: stadsplanning en verstedelijking, gebruik van digitale technologie en het oplossen van ’wereldvraagstukken’, zoals duurzame voedselvoorziening, overvloedig gebruik van schone energie, omgang met veroudering en watergebruik.

De studenten van Temasec Polytechnic School of Design in Singapore kregen van het Leidse gemeentebestuur de opdracht om na te denken over het thema ’kringloopeconomie’. Hoe maken we van afval weer grondstof voor nieuwe producten? Leiden pakt het serieus aan: vandaag maken de studenten werkexcursies bij de gemeente en krijgen ze een poldertoer om de natuur van het platteland te leren kennen. Morgen leren ze bij het Leidse biotechbedrijf Generade hoe het genoom van tulpen eruit ziet. Een ontmoeting met de ambassadeur van Singapore en burgemeester Lenferink staat ook op het programma.

Rommelig

Tijdens een eerste kennismaking afgelopen maandag vonden de studenten Leiden maar vies en rommelig en ze staken dat oordeel niet onder stoelen of banken. Singapore is véél schoner! Daar ligt geen vuilnis op straat, daar zwerven geen fietswrakken rond.

Wat hadden de studenten van Temasec Polytechnic zoal in Leiden gezien? Auto’s, zomaar langs de straat geparkeerd. Slopers die betonpuin met sproeiwater nat houden, wat zonde van het water! Kan zo’n slooppand niet beter met een tijdelijke constructie worden overdekt? Vuilniszakken náást de vuilnisbakken. Meeuwen die vuilniszakken en -bakken openpikken. Halfgezonken boten in de grachten. Roestige weesfietsen met lekke banden… erg vies allemaal. In hun presentaties deden ze weinig moeite om hun onbegrip te verhullen. Waarom is weggooien van afval in Leiden zo moeilijk? Dat had toch allemaal allang op een publieksvriendelijke wijze opgelost kunnen zijn?

De studenten van Temasec Polyechnic zijn tien dagen in Nederland. De ene helft, te weten de studenten van de School of Design, werkt in Leiden aan het project voor de kringloopeconomie. De andere helft, de Global Citizen Group, maakt excursies om Nederland te leren kennen. Deze studenten bezoeken onder meer Kinderdijk, de Keukenhof, Amsterdam en Rotterdam.

Previous
Next