Skip to Content

Michael Mooren dokumentissa esiintyvä suomalaisrehtori ensi-illasta: Yleisö taputti seisaaltaan

Closed
by April 15, 2016 General

– Moore oli kyllä oikein kiva, mutta vähän ihmettelen hänen tyyliään tehdä dokumenttia. Omia vahvoja ajatuksia usein vain vahvistettiin. Joka tapauksessa tämä on Mooren ehdottomasti positiivisin elokuva koskaan, kertoo Majasaari MTV:lle.

Vain välähdyksiä päätyi lopputulokseen

Oscar-palkittu Michael Moore vieraili vuosi sitten toukokuussa kuvausryhmänsä kanssa Vantaan Hämeenkylän koululla. He olivat koululla kokonaisen päivän. 

– He kuvasivat ihan valtavasti kaikkea, jututtivat oppilaita ja minua. Moore oli todella mukava, jammaili musiikkiluokan kanssa auditoriossa, mutta ei siitäkään ole mitään dokumentissa. Todella paljon kuvattiin ja valmiissa dokkarissa on vain välähdyksiä. 

Mooren kuvausryhmä kuvasi dokumenttia 12 maassa ja Suomessa kuvattiin Ressun, Vaskivuoren ja Vantaan Hämeenkylän kouluissa. 

– Kuvaukset on tehty niin, että katsoja ei edes tajua missä koulussa ollaan. Kuvataan tavallaan koululaitosta kokonaisuudessaan. Minuakin haastateltiin pitkästi ja lopputulokseen mahtui pari lausetta. Esimerkiksi kohta, jossa sanon “Unbelievable” [uskomatonta].

Suomen koulua ylistettiin ja yksinkertaistettiin

Uudessa elokuvassaan valloitusretkelle ympäri maailmaa löytääkseen keinoja, joilla Yhdysvaltojen pahimmat ongelmat ratkaistaan. 

– Minun tulkintani on, että Moore halusi kertoa, että suomalaisen koulun menestyksen salaisuus on “no homework” eli ei kotiläksyjä. Toinen puoli on se, että Suomessa ei ole standarisoituja kokeita, joissa koulujen pitäisi vähän väliä todistaa paremmuutensa. Luojan kiitos ei olekaan, niihin menisi hirveästi aikaa. 

– Yhdessä kohdassa puhutaan Pisa-menestyksestä, jossa esimerkiksi Singapore on mennyt Suomen ohi. Minä olen joka tapauksessa sitä mieltä, että me ei voida uhrata lapsia tällaiseen kilpailuun. Lapsilla pitää olla aikaa leikkiä, pelata jalkapallo ja soittaa kitaraa.

Positiivisin dokumentti koskaan

Moore on yhteiskuntakriitikko, joka on arvostellut dokumenteissaan muun muassa Yhdysvaltain suurteollisuutta, asejärjestö NRA:ta ja presidentti George W. Bushin hallintoa.

Parhaan dokumentin Oscar-palkinnon hän sai elokuvallaan Bowling for Columbine ja Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun elokuvastaan Fahrenheit 9/11. Majasaaren mukaan tämä uusin on ehdottomasti Mooren positiivisin elokuva koskaan.

– Aiemminhan Moore on syytellyt ja nolannut aina jotain, mutta tässä ollaan yltiöpositiivisia. Dokkari on voimakkaasti kantaa ottava ja tehty periaatteella “maailmassa on paljon kaikkea kivaa ja sitä pitäisi levittää”.  Ihan käsittämättömän positiivinen elokuva. Ollaan onnellisia ja ystävällisiä.

Michael Moore 2016

Suomessa Moore tapasi muun muassa entisen opetusministerin Krista Kiurun (sd) ja Vantaan Hämeenkylän koulun rehtorin Pasi Majasaaren sekä Harvardin yliopiston vierailijaprofessorin Pasi Sahlbergin.

Moore oli selkeästi pomo

Palkinnoista huolimatta Mooren dokumentit saavat myös kritiikkiä.

– Joskus mietin, että kuinka paljon Moore oikeasti on dokumentaristi. Tuntuu, että hänellä on tietty käsitys ja sitä sitten vahvennetaan ja korostetaan dokumentissa. Hän selkeästi myös koko ryhmän pomo, siitä ei ole epäillystäkään. Työryhmä tuntui oleban vähän taiteellinen ja spontaani, eikä hirveän organisoitu. Heittelivä ideoita ja muuttivat suunnitelmia ja lentolippuja sen mukaan.

Ensi-illassa Berliinissä mahtava fiilis

Mooren uusin sain ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla ja salamavalojen säihkeeseen kutsuttiin myös rehtori Majasaari Hämeenkylän koulusta Vantaalta.

– Aika mahtava fiilis oli olla siellä lavalla, kun kaikki meidät sinne kutsuttiin. Yleisö taputti seisaaltaan. Harmi vaan, että Moore ei itse päässyt paikalle, koska makasi keuhkokuumeessa teho-osastolla ja lääkäri oli kieltänyt matkustamisen. Videotervehdyksen hän kuitenkin teki. 

Previous
Next