Skip to Content

»Mit mantra er altid det samme: Det handler om mennesker«

Closed
by August 20, 2017 General

Kan verdens problemer vitterligt løses?

Ja, nogle af dem kan, hvis man sætter de rigtige kræfter og de bedste og mest kreative hjerner ind på at komme med løsningsforslagene.

Det mener den 64-årige Flemming Besenbacher, der er professor i nanoteknologi på Aarhus Universitet, æresprofessor på 10 kinesiske universiteter, bestyrelsesformand for Carlsberg og Carlsbergfondet blandt næsten ufatteligt meget andet.

I denne uge står han i spidsen for Unleash, et internationalt projekt, som finder sted for første gang i denne uge, og som lørdag, søndag og mandag sætter 1.000 unge talenter fra 129 lande i centrum her i Aarhus.

Kronprinsesse Mary, skuespilleren Ashton Kutcher, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og kunstneren Olafur Eliasson skal også nok trække deres del af opmærksomheden, når de mandag møder de 1.000 unge i musikhuset til Unleash Award Show. De er med for at understrege, at Unleash er et overordentligt seriøst foretagende og for at vise deres støtte og interesse for foretagendet.

FN’s mål skal nås

FN’s 17 verdensmål er rammen om en global udviklingsindsats frem mod 2030, der skal sikre vækst og velstand, lige vilkår, et bæredygtigt klima, rent drikkevand, bæredygtig innovation og en ende på fattigdom. Med andre ord et mål om at gøre verden til et bedre sted at være, hvad enten man bor i Europa, Asien eller Afrika.


Vi skal have fat i unge mennesker og deres talent.

Flemming Besenbacher, professor og bestyrelsesformand

Hele ugen har de 1.000 unge, der er i alderen 21-35 år, sammen med en række af Danmarks største virksomheder, universiteter, fonde, FN, internationale og danske organisationer samt andre eksperter arbejdet med deres idéer til, hvordan dette mål bedst kan nås.

De er nøje udvalgt efter netop deres evne til at tænke kreativt og innovativt.

»Jeg har flere kasketter på i mit liv, både som forretningsmand og som professor og forsker,« siger Flemming Besenbacher.

»Hvilken lejr jeg end står i, er mit mantra altid det samme: Det handler om mennesker. People, people, people. Altså talent. Præcis det.«

Det er de organisationer, der har de rigtige folk med de rigtige kompetencer på de rigtige positioner, det bliver vinderne af det 21. århundrede. Vi lever i en æra, i en digital verden, hvor tingene går så hurtigt, og der er så stor en grad af usikkerhed og kompleksitet, at det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at det eneste konstante er forandring.«

Sæt tanker og talent fri

Det er her, Unleash – der betyder at sætte fri – kommer ind i billedet.

»Hvis vi skal blive ved med at leve, som vi gør, er vi nødt til at nytænke måden, vi gør det på. Ikke at vi skal leve frygtelig meget anderledes, men med få ændringer kan man gøre en stor forskel. Det skal vi bruge de 1.000 unge til,« siger professoren.

Unge tænker stort

  • 1.000 kloge og kreative unge mennesker er lørdag til mandag samlet i Aarhus for at fortælle, hvordan de mener nogle af FN’s verdensmål kan nås.
  • Det sker i forbindelse med Unleash-projektet, som er et dansk initiativ. Det munder søndag og mandag ud i Unleash Festival, som er en del af kulturhovedstadsprogrammet. De unge kommer med vidt forskellig baggrund, også uddannelsesmæssigt.
  • Unleash, der i år har et budget på 41 mio. kr., er støttet af en række danske og internationale virksomheder og fonde samt af 200 internationale institutioner, organisationer og ngo’er.
  • I bestyrelsen sidder Flemming Besenbacher, Claus Hommelhoff og Lykke Friis.
  • De eksekverende partnere er Carlsbergfondet, Dalberg, Dansk Industri, Deloitte, Højskolerne og FN’s udviklingsprogram, UNDP.

»Når jeg er ude på universiteter i hele verden, slår det mig gang på gang, hvilket talentpotentiale og hvilken kreativitet der er blandt unge mennesker. De kan have nogle skæve vinkler og idéer, som i de store organisationer bliver kvalt, selv om det i virkeligheden kan være den idé, der kan disrupte virksomheden.«

De 1.000 unge ankom til København sidste søndag og blev mødt af bl.a. fremtidsforskeren Aric Dromi, en Skype-tale af arkitekten Bjarke Ingels og en lang række ledere fra både erhvervslivet og det politiske liv. Herefter tog de ud på 10 folkehøjskoler, hvor de har arbejdet og diskuteret sig frem til nye innovative idéer og løsninger på konkrete projekter inden for bl.a. bæredygtighed, sundhed, vand og uddannelse.

Disse løsninger fremlægger de på Aarhus Universitet søndag først for hinanden, derefter for et ekspertpanel, der udvælger de bedste løsninger. De går videre til et skarpt panel, hvor der sidder repræsentanter fra Verdensbanken og flere internationale virksomheder. Der er i alt syv hovedtemaer og den bedste løsning fra hvert tema går så videre til et stort show, Unleash Award Show, der holdes i musikhuset og er sponsoreret af Bestseller.

Cirkulær økonomi

»Nu har jeg lige siddet som formand for regeringens udvalg i cirkulær økonomi, hvor vi bevarer produkter og materialer i kredsløber og udnytter deres værdi så længe som muligt i modsætning til lineær økonomi, hvor du udvinder råstoffer, producerer, forbruger og smider væk.

Denne lineære økonomi har været med til at skabe en fantastisk velstand på Jorden, men kræver til gengæld tre jordkloder, hvis vi skal fortsætte som i dag, og alle skal leve, som vi gør i Danmark. Enhver kan sige sig selv, at det går ikke,« siger professoren.

»Vi har den udfordring, at vi er 7 mia. mennesker i dag, men 10 mia. i 2050. Som jeg plejer at sige: Ja, vi har måske mad til dem alle, men vi har med sikkerhed ikke rent drikkevand. Det er derfor, at verdens ledere har kunnet blive enige om FN´s 17 verdensmål.«

Alt starter småt, også Unleash, om end det er lykkedes Flemming Besenbacher og dem, der har været med til at løbe projektet i gang, at samle 41 mio. kr. ind via fundraising.

»Når jeg taler med FN’s forhenværende generalsekretær Ban Ki-moon og andre til det årlige topmøde i Davos, taler vi om, at det er de unge mennesker, vi skal have fat i.

Vores generation skal jo nok klare os, det er de unge mennesker og deres børn, der får problemerne. Har hver generation ikke en forpligtelse til at give verden videre i mindst lige så god tilstand, som de fik den? Det mener jeg nok.

Men jeg kan frygte, at det netop er min generation, der bliver den første til ikke at gøre det,« siger Flemming Besenbacher.

Skabe nye virksomheder

»Det var det, der fik mig til at gå ind i det her: Vi skal have fat i unge mennesker og deres talent. De skal arbejde sammen, finde nye innovative løsninger, som kan implementeres i samfundet. Jeg kunne drømme om, at der skabes 5-10 nye virksomheder ud af Unleash. Så vil jeg klappe i hænderne.«

Den foreløbige plan er, at Unleash måske skal til Californien i 2018, til Singapore i 2019 og derefter f. eks. til Indien eller Kina. Det sidste event skal efter planen finde sted i New York i 2030.

Previous
Next