Skip to Content

MobilePay risikerer at blive en lokal dansk døgnflue

Closed
by April 18, 2016 General

Samsung Pay har på kun seks måneder fået fem mio. amerikanske brugere, som har købt for mere end 500 mio. dollars. I marts blev mobilbetalings-app’en, så lanceret i Kina. Men det stopper selvfølgelig ikke her, fortalte den globale Executive Vice President for Samsung Pay, Dr. Injong Rhee, da hun forleden gæstede konferencen Money2020 i Bella Centeret. Her præsenterede hun en ambitiøs plan for, hvordan Samsung Pay skal sprede sig fra land til land; først Brasilien i forbindelse med OL i Rio, dernæst til lande som Singapore, Australien, Spanien og ikke mindst England, hvor hun personligt glædede sig til at bruge netop denne betalingsmetode, når hun skal med tuben.

Lige før Dr. Injong Rhee gik på scenen, havde Googles Director of Emerging Platforms, Spencer Spinell, underholdt en stor sal-fuld finansfolk fra hele verden om, hvordan Google kan spore deres brugere med få centimeters nøjagtighed via deres mobiltelefoner, hvilket gør det muligt at vide, hvem der står forrest i køen og bestiller hos McDonald’s. Google tror derfor på en fremtid, hvor vi kan shoppe i butikker uden at besvære os med at tage hverken kontanter, kreditkort eller mobiltelefon op ad lommen: »Brugeren går op til ekspedienten, bestiller en Happy Meal, en Big Mac og pommes frittes og siger, at der skal betales med Google,« fortalte han.

Det er ikke kun techgiganterne, der kæmper om at sætte standarden for fremtidens mobilbetalingssystem. De store banker, kreditkortudbyderne og et hav af iværksættere har for længst opdaget, at vores økonomiske transaktionssystem er under forandring, og på Money2020 kunne både store og små virksomheder skæve misundeligt til Danske Bank, der med MobilePay’s knap 3 millioner danske brugere har skrevet mobilbetalingshistorie. 

Vi krydser fingre for, at Danske Bank kan læse skriften på væggen, og at MobilePay bliver gjort kampklar til den globale transaktionsrevolution.

Professor Roman Beck og forskningskommunikatør Jari Kickbusch. Begge IT-universitetet.

Selv om MobilePay er blevet introduceret Finland og Norge, er mobilbetalingsapp’en også i øjenfaldende, fordi app’en er ret lokal i forhold til de globalt orienterede konkurrenter. Det leder tankerne hen på Minitel, der er af mange betegnes som den franske forløber for det internet, som vi alle bruger i dag. I midten af 90’erne brugte næsten halvdelen af franskmændene Minitel til at kommunikere med, og man kan kun gætte på, hvor Minitel ville have været i dag, hvis ikke det var, fordi systemet var lavet af fransktalende franskmænd til andre fransktalende franskmænd. I 2012 blev Minitel lagt endeligt i graven af det moderne, globale internet.

Minitels lange dødskamp op gennem nullerne efterlod Frankrig med et digitalt efterslæb i forhold til kommunikationen til omverdenen. Vi krydser fingre for, at Danske Bank kan læse skriften på væggen, og at MobilePay bliver gjort kampklar til den globale transaktionsrevolution, som vi utvivlsomt står overfor. For selv om vi danskere har grund til at være stolte af være det første rigtigt mobilbetalende folk, vil vi nødigt efterlades der, hvor Minitel efterlod franskmændene.

Previous
Next