Skip to Content

Nederland daalt op innovatie-index: 'Wij zijn te abstract' RTL Z

Closed
by August 17, 2016 General

Nederland is flink gedaald op de Global Innovation Index: binnen een jaar zijn we van plek vier naar plek negen gezakt. Nederland is ingehaald door Denemarken, Ierland, Singapore, Finland en de Verenigde Staten. Zijn we dan minder gaan innoveren?

Nee, denkt Carl Rohde, lector ‘future forecasting & innovation’ in Amsterdam en professor op datzelfde gebied in Shanghai. “Wij zijn niet minder gaan innoveren, de rest van de wereld is juist meer gaan innoveren.”

Ivoren toren

Gelukkig zijn er verbeterpunten voor Nederland. Volgens het onderzoek zijn we vooral slecht in het gebruiken van nieuwe kennis. “Dat zie je in de academische wereld echt terug”, zegt Rohde. “Wij hebben een academische wereld die vrij afgesloten is, wetenschappers hebben het idee dat ze in een ivoren toren zitten.”

“De kennis die ze produceren is daardoor heel abstract, en daar kan het bedrijfsleven weinig mee. In China is dat bijvoorbeeld heel anders: daar moet iedere universiteit een industrie kiezen waar ze kennis voor produceren.”

Kennis voor de industrie

“30 procent van de leerstof moet direct uit de industrie komen, en professoren worden regelmatig op hun kennis van de industrie getest.” En als uit die test blijkt dat ze niet genoeg weten, moeten ze een jaar in de industrie werken, vertelt Rohde.

In het onderwijs is voor Nederland nog veel te winnen. © In het onderwijs is voor Nederland nog veel te winnen. In het onderwijs is voor Nederland nog veel te winnen.

De Nederlandse wetenschap moet zich dus meer gaan richten op het bedrijfsleven. Maar daarnaast investeren Nederlandse bedrijven volgens het onderzoek te weinig in het buitenland. “Als je innovatief wilt zijn, moet je in de goede industrieën investeren, en die bevinden zich niet alleen maar binnen de landsgrenzen.”

Allianties aangaan

Rohde: “Ook investeren in het buitenland komt de innovatie ten goede. Als topspeler moet je niet in je eentje aan de top proberen te staan, je moet allianties aangaan.”

Het belangrijkste is in ieder geval dat Nederland niet achterover gaat leunen, denkt Rohde. “Vooral in het oosten worden we ingehaald. Van China denken we dat ze er alleen maar goedkoop produceren, maar ze kopiëren heel slim, ze innoveren gaandeweg.”

“Wij zien Azië als goedkoop, maar ze zetten in op innovatie en creativiteit. Ze worden beter, dus wij moeten ook aan de bak.”

Previous
Next