Skip to Content

Saturday, September 26th, 2020

Nederland meest concurrerende economie in de EU

Closed
by September 26, 2017 General

Nederland is voor het tweede jaar op rij de meest concurrerende economie van de Europese Unie. Op de wereldranglijst staan we vierde.

Dat blijkt uit de Global Competitiveness Report van het World Economic Forum (WEF). Nederland moet alleen Zwitserland (geen EU, voor de duidelijkheid), de VS en Singapore voor laten gaan.

Goede infrastructuur, veel innovatie

Nederland scoort goed op tal van onderwerpen. Zo wordt ons land geroemd om de uitstekende infrastructuur (3), een goedwerkend overheidsapparaat (7) en hoogwaardige gezondheidszorg (4).

Ook blijft de Nederlandse economie sterk op het gebied van innovatie. Volgens het rapport lopen we vooraan op het gebied van de economie van de toekomst: kunstmatige intelligentie, robotisering, Internet of Things.

Onderwijs is aandachtspunt

Toch zijn er ook aandachtspunten. De onderzoekers zien een daling van de kwaliteit van het hoger onderwijs, dat trouwens nog altijd er prima mee door kan. De instroom in het hoger onderwijs is afgenomen en dat kunnen we nu juist niet gebruiken, in een wereld die steeds meer om techniek en robotisering draait.

Verder valt de flexibilisering van de arbeidsmarkt juist goed bij het WEF. Volgens professor Henk Volberda hebben de hervormingen (meer flex, makkelijker ontslag) geleid tot meer werkgelegenheid en minder ongelijkheid. Tegelijkertijd zijn volgens de maatstaven van de onderzoekers de werknemersrechten in Nederland extreem goed gewaarborgd. Die combinatie is waardevol. 

Goede buur

Lijstaanvoerder Zwitserland wordt geprezen op het gebied van innovatie en het hebben van het meest geavanceerde bedrijfsleven van de wereld.

De VS scoort vooral goed op de efficiëntie van de markten en een ‘krachtig innovatiesysteem’. Dat mag geen verrassing heten met een regio als Silicon Valley, waar enkele van de grootste en meest innovatieve bedrijven ter wereld zijn gevestigd.

Onze grote broer Duitsland staat één plekje achter Nederland. Het land mag pronken met hoogwaardige technologie en een sterk ontwikkeld bedrijfsleven.

RTL Z

Previous
Next