Skip to Content

Thursday, October 1st, 2020

Nieuws Vandaag Vierde plaats voor Nederland in concurrentielijst Nederland staat voor het tweede achtereenvolgende jaar op de vierde plaats in de lijst van de meest concurrerende… x 0

Closed
by September 27, 2017 General


Nieuws

Nederland staat voor het tweede achtereenvolgende jaar op de vierde plaats in de lijst van de meest concurrerende landen en is daarmee het hoogst genoteerde EU-land.

Dat blijkt uit de Global Competitiveness Index 2017 van het World Economic Forum (WEF). Nederland hoeft alleen Singapore (3), de VS (2) en Zwitserland (1) voor zich te dulden. Duitsland staat op plaats vijf, gevolgd door Hongkong, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Finland.

Nederland scoort hoog op bijna alle indicatoren. Sterke punten zijn volgens het WEF onze infrastructuur (plaats 3), onze technologische ontwikkeling (3), ons hoger onderwijs (4), onze gezondheid en basisonderwijs (4) en de goed ontwikkelde bedrijfssector (4). De twee zwakste punten zijn de grootte van onze markt (23) en de ontwikkeling van de financiële markt (28).

Wat betreft zakendoen is de grootste belemmering in Nederland volgens de WEF de restrictieve arbeidsregelgeving. Andere probleemgebieden voor het bedrijfsleven zijn inefficiënte overheidsbureaucratie, onze belastingtarieven, gebrek aan passend opgeleid personeel en belastingwetgeving.

“Nederland behoudt zijn vierde plek vanwege sterke educatie en een hoog niveau van technologische ontwikkeling bij zowel bedrijven als individuen. Het bloeiende ecosysteem rond innovatie, dat de zesde plek wereldwijd inneemt, plaatst het land in een perfecte positie om vorm te geven aan de zich ontvouwende Vierde Industriële Revolutie“, aldus het WEF. De vierde industriële revolutie is een term die het WEF gebruikt om de enorme invloed van exponentieel groeiende ontwikkeling van technologie aan te duiden.

Previous
Next