Skip to Content

Norge med i internasjonal storaksjon: Beslagla ulovlige legemidler for 430 millioner

Closed
by June 10, 2016 General
Tollvesenet beslagla over 22.500 enheter av ulovlige legemidler under en internasjonal storaksjon initiert av Interpol.

Falskt tannlegeutstyr, ulovlig kirurgisk utstyr, falske kreftmedisiner og HIV-testingskit. Det er bare noen av mange beslag som ble gjort gjennom den ukelange aksjonen initiert av Interpol.

For Norges del ble det på Alnabru og Gardermoen funnet ulovlige og falske legemiddler i 239 av 1865 pakker som tollerne kontrollerte, opplyser Tollvesenet i en pressemelding.

Aksjonen ble initiert for å sette søkelyset på ulovlige produkter som bestilles på internett, og 103 land verden over hele deltok i operasjonen.

Dop på nett: Oppdager to nye narkotyper i uken

Tilsammen ble over 12 millioner enheter av ulovlige legemidler og -produkter beslaglagt i de involverte landene. Produktene har en samlet verdi på over 53 millioner dollar, eller nærmere 430 millioner norske kroner.

Driver selvmedisinering

I pakkene som ble kontrollert i Norge, fant tollerne blant annet antibiotika fra Singapore, Polen og Spania. Det ble også funnet flere andre typer legemidler, og funnene gjør at Tollvesenet har stor grunn til å anta at mange nordmenn driver med selvmedisinering.

Sleip markedsføring: Selger motedop med leveringsgaranti

– Tolletaten og Statens legemiddelverk har i planleggingen og gjennomføringen hatt fokus på at all import av legemidler skal følge riktig prosedyrer. Det er viktig at alle importører har gode rutiner og internkontroll på varene de tar inn for omsetning i Norge, heter det i pressemeldingen.

<p>STORT BESLAG: I Ungarn fant politiet 65.000 angstmedisiner gjemt i reservehjul og baksete i en bil.</p>

STORT BESLAG: I Ungarn fant politiet 65.000 angstmedisiner gjemt i reservehjul og baksete i en bil.

Foto:, Interpol

Legemiddelverket advarer nordmenn sterkt mot å bestille legemidler via internett, det er også i de aller fleste tilfeller ulovlig å få tilsendt i posten.

Les også: Frykter rekordbeslag av steorider skyldes kroppspress

Flere av dem som hevder å være apoteker på nett driver i realiteten ulovlig, og man kan aldri vite om legemiddelet inneholder det som loves – eller hva det i det hele tatt inneholder.

– Du kan i verste fall få alvorlige helseskader av å bruke slike legemidler. Snakk med legen din dersom du er syk og trenger behandling, er Legemiddelverkets medisinske fagdirektør, Steinar Madsens klare anbefalning.

Interpol: Avgjørende å øke bevisstheten

Interpol opplyser at det i tillegg til å beslaglegge potensielt farlige og ulovlige legemidler, var like viktig å få stengt ned nettsider som promoterer disse. Nærmere 5000 nettsider ble stengt ned i løpet av aksjonen, og det er opprettet 700 etterforskninger i landene til sammen. Interpol mener 40 av disse er direkte knyttet til organisert kriminalitet.

Les også: Narkobutikk på nett stengt av FBI

– Det er avgjørende å øke samfunnets bevissthet rundt farene ved å kjøpe medisiner på internett hvis vi skal klare å kvele av denne typen finansiering av organisert kriminalitet, som gjør betydelig fortjeneste på bekostning av menneskers helse og sikkerhet, uttaler direktør for Interpols polititjenester, Tim Morris, i en pressemelding.

Previous
Next