Skip to Content

Tuesday, October 27th, 2020

OECD selvitti: missä ovat terävimmät opiskelijat? Suomen sijoitus yllätti – syy peruskoulussa

Closed
by October 19, 2016 General

BBC kertoo teollisuusmaiden järjestö OECD:n tutkimuksesta, jossa vertailtiin opiskelijoiden kyvykkyyttä eri maissa. Tutkimuksessa testattiin korkeakouluista valmistuneiden luku- ja kirjoitustaitoa.

Tulosten mukaan Suomesta löytyvät teollisuusmaiden toiseksi terävimmät opiskelijat. Ykköseksi vertailussa tuli Japani.

BBC:n mukaan tulokset yllättävät, sillä kärjessä eivät suinkaan ole samat maat, joiden yliopistot ovat ykkösenä yliopistovertailuissa. Rankkausten kärjessä ovat yleensä Yhdysvaltain ja Englannin huippuyliopistot kuten Harvard, MIT, Stanford, Oxford, Cambridge ja UCL.

OECD:n vertailussa Englanti ja Yhdysvallat ovat sijoilla 8. ja 9. Britanniasta vertailussa oli Englannin lisäksi mukana Pohjois-Irlanti, mutta ei Skotlantia tai Walesia.

Vertailu kertoo myös siitä, kuinka tehokas peruskoulutusjärjestelmä ei välttämättä tarkoita sitä, että oppilaat menestyisivät korkeakouluopinnoissaan. Esimerkiksi koululaisten taitoja mittaavissa Pisa-tuloksissa korkealle ylettyneet Etelä-Korea ja Singapore jäivät alle keskitason OECD:n selvityksessä.

OECD:n koulutusjohtajan Andreas Schleicherin mukaan tulokset osoittavat sen, että samankaltaisen tutkinnon suorittaneiden taitotaso voi vaihdella suuresti maasta riippuen.

– Mitä tulee edistyneeseen luku- ja kirjoitustaitoon, saattaa olla parempi hankkia peruskoulun päästötodistus Japanista, Suomesta tai Hollannista kuin kolmannen asteen koulutus Italiasta, Espanjasta tai Kreikasta, Schleicher toteaa BBC:lle.

Italia, Espanja ja Kreikka jäivät vertailussa kärkikymmenikön ulkopuolelle.

Yliopistoja vertailevan QS World University Rankings -julkaisun johtajan Ben Sowterin mukaan suomalaisopiskelijoiden kyvykkyyden taustalla on mahdollisesti yhtä paljon peruskoulujärjestelmän laatu kuin itse yliopistojen taso.

OECD:n listauksen kymmenen kärki:

1. Japani

2. Suomi

3. Hollanti

4. Australia

5. Norja

6. Belgia

7. Uusi-Seelanti

8. Englanti

9. Yhdysvallat

10. Tshekki

Previous
Next