Skip to Content

Onbetaalde luxe reisjes komen 'cruisepiraat' duur te staan

Closed
by August 9, 2016 General

De Britse Leah A., die de cruisemaatschappij Holland Amerika Lijn (HAL) voor ruim een ton belazerde, ontkende vanochtend voor de rechter. Ze maakte drie peperdure cruises door Europa, maar betaalde nooit. De 55-jarige ‘cruisepiraat’ zegt er ingeluisd te zijn en raakte verstrikt in haar warrige verklaringen. Het OM eist twee jaar cel en HAL 160.000 euro.

De vrouw bedient zich van zoveel verschillende identiteiten, dat het niet eens zeker is dat ze Michelle F. heet. Op de dagvaarding staan twee namen: Leah A. en Michelle F. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam vermoedt dat ze tien jaar geleden haar naam heeft veranderd in Leah. De moeder van 3 kinderen en van Afrikaanse komaf bedient zich van vermoedelijk 37 verschillende identiteiten.

Voor het boeken van zes dure cruises zonder te betalen bij Holland America Line eist het OM vandaag twee jaar celstraf. De Officier van Justitie denkt dat het hier ‘slechts om het topje van de ijsberg gaat’. De oplichtster reist de hele wereld over en is in Engeland de afgelopen 35 jaar al 24 keer veroordeeld voor fraude en diefstal.

Genieten
De vrouw boekte de cruises met 46 gestolen of geblokkeerde creditcards en valse paspoorten. Op drie cruises ging ze daadwerkelijk: in april 2014 maakte ze vanuit Rome een twintigdaagse rondreis. In de zomer van dat jaar voer ze achttien dagen van Rome naar Barcelona en in maart 2015 genoot ze van een reisje tussen Barcelona en Istanboel.

Op de cruiseschepen gaf ze eenvoudig boven de 20.000 euro uit met de creditcards waarna ze het geld bij terugkomst storneerde. Om zichzelf niet te onthullen droeg zij soms een pruik, maar voordat ze haar vierde reis kon maken kwam de zaak aan het licht doordat dat de ‘drie vrouwen’ wel erg op elkaar leken.

Opgepakt
Hoewel de eigenaren van de gestolen creditcards aan de bel trokken, bleek ze moeilijk op te sporen. De vrouw boekte ook cruises van Singapore naar Rotterdam en van Fort Lauderdale naar Barcelona, maar kwam daar niet opdagen. Vlak voor de zesde reis die van Griekenland naar Venetië zou gaan werd ze gepakt. Holland America Line eist nu zo’n 160.000 euro van de ‘cruisepiraat’.

De keurig geklede Leah A. biecht voor de rechter op alleen de zesde cruise te hebben geboekt en vertelt dat haar tas met paspoort ooit is gestolen. Ondanks dat de rechter haar een pasfoto voorlegt die gemaakt zou zijn op een van de cruises, ontkent zij dit stellig. Ze zou namelijk alleen een vriendin aan boord hebben opgezocht. Dat vindt de rechter vreemd aangezien de vele bagage die zij bij zich had. Leah A. beweert dat die foto’s op de een of andere manier in het systeem van Holland America Line zijn beland. Volgens de rederij worden pasfoto’s nooit van bezoekers genomen.

De rechters vonden haar verklaringen warrig en vreemd. Haar alibi’s veranderden van het runnen van een weeshuis in Gambia tot een cursus in Londen, maar het bewijs bleef uit. Ook beweerde Leah A. dat ze een van de cruises heeft gehad van een vriendin die ze pas twee keer had ontmoet. Deze vriendin zou haar hebben opgelicht, maar ook dit kon niet hard worden gemaakt. Een iPad met foto’s die het bewijs moesten leveren voor het gebrachte bezoekje aan boord van het schip bleef vergrendeld, omdat Leah de code vergeten zou zijn.

Previous
Next