Skip to Content

Primeur: Rookverbod op terras café-restaurant Amsterdam

Closed
by April 18, 2017 General

In de zon op het terras met je sigaretje. Voor de een is dat het ultieme genot, maar voor veel mensen is het een grote irritatie. Café-restaurant Amsterdam heeft daarom het terras volledig rookvrij gemaakt. Zij zijn de eerste in de stad en naar verwachting zullen steeds meer cafés dit voorbeeld gaan volgen.

Waar eind vorige eeuw zelfs nog in de kantines van ziekenhuizen werd gerookt is het tegenwoordig wel anders. Milene Hoving van café-restaurant Amsterdam ontdekte dat het anders moest op haar terras toen ze er zelf mee te maken kreeg. “Ik zat op het terras en toen kreeg ik een enorme rookwolk in mijn gezicht. Ik vind het niet kunnen dat een ander rook blaast in mijn gezicht, kleren en longen. Dat moet toch niet kunnen.’

Lobby
In New York en Singapore mag je al veel langer niet roken op het terras. We lopen achter aldus Tom Voeten van Clain Air Now, de organisatie die opkomt voor de belangen van niet-rokers: ‘We hebben in Europa een grote tabaksindustrie, dat geeft een sterke lobby en dat heeft toch invloed.’

Niet blij
Veel rokers zelf zijn er uiteraard niet blij mee. ‘Ik snap dat je niet in speeltuinen en bij attracties mag roken, maar op een terras vind ik dat wel minder. Straks kunnen we nergens meer roken’.

Te weinig besef
In Nederland rookt gemiddeld 23 procent, in Amsterdam is dat gemiddelde een stuk hoger: 30 procent. Voeten: ‘Dat is onrustbarend. Er is te weinig besef dat roken ongezond is en vooral dat roken ongezond is voor anderen. Dat moet veranderen’. Hoving heeft al positieve reachtes gehad, zelfs van rokers: ‘Er was een vaste gast, die was not amused, die had zich de hele winter verheugd op een sigaretje roken op het terras. Maar na een week kwam hij bij me en zei dat hij zich erbij had neergelegd’.

Previous
Next