Skip to Content

Ruzie presidentsfamilie shockt Singapore

Closed
by April 11, 2016 General

Singapore is in de ban van een ruzie tussen twee kinderen van Lee Kuan Yew, de aartsvader van de Aziatische stadsstaat. Dochter Lee Wei Ling betichtte zondag in een bericht op Facebook haar broer Lee Hsien Loong ervan een politieke dynastie te willen stichten. Ook noemde ze Lee, die Singapore regeert sinds hun vader vorig jaar overleed, ‘een eerloze zoon’.

Premier Lee (64) zei in een reactie ‘diep bedroefd’ te zijn door de uitlatingen van zijn drie jaar jongere zus, die neurochirurg is en jarenlang het Nationaal Instituut voor Neurowetenschappen leidde. ‘De beschuldigingen zijn helemaal niet waar’, voegde hij daar aan toe. De familievete shockeert Singapore waar de censor de pers doorgaans goed in de gaten houdt. De uitlatingen van dochter Lee zijn inmiddels van Facebook verwijderd.

Lee Kuan Yew

Lee Kuan Yew (Foto: Reuters)

Reuters

Persoonlijkheidscultus

Daarnaast beschuldigde Lee dagblad Straits Times ervan een column van haar hand te hebben gecensureerd. Daarin schreef ze dat er rond haar overleden vader een persoonlijkheidscultus is ontstaan die doet denken aan de verering van de Chinese dictator Mao Zedong. ‘Mijn vader wil liever herdacht worden als Winston Churchill.’

Singapore organiseerde meer dan honderd evenementen om ‘LKY’ te herdenken. Maar ‘LKY’, zoals hij meestal wordt genoemd, was wars van heldenverering. Zo wilde hij niet worden herinnerd met standbeelden of monumenten. Ook liet hij in zijn testament opnemen dat zijn woning na zijn dood moest worden gesloopt om te voorkomen dat ze zou uitgroeien tot bedevaartsoord. Dat is nog altijd niet gebeurd.

Minister van financiën

Er is overigens geen enkele aanwijzing dat Lee Hsien Loong een dynastie wil stichten. Geen van zijn kinderen heeft blijk gegeven van politieke ambities. Zijn meest genoemde opvolger is minister van financiën Heng Swee Keat.

Previous
Next