Skip to Content

Singapores g rønne oaser

Closed
by October 29, 2016 General

Når det bliver for meget med skyskrabere, mennesker og trafik, og kreditkortet er slidt tyndt i Orchard Roads fristende, aircondition-afkølede indkøbscentre, inviterer Singapore på en helt anderledes – og for mange overraskende grøn side. Det kan virke som et paradoks, at østaten med godt 5 mio. indbyggere, og som blot er en anelse større end Bornholm, levner plads til større områder af natur. Nogle af dem er menneskeskabte, som det er tilfældet med naturparken Gardens By the Bay tæt ved centrum samt i de to gamle kendinge zoologisk have og botanisk have. Men andre steder er det ægte natur, som opleves fra helt nye installationer, der er på menuen. Da Sir Stamford Raffles gik i land på Singapore-øen i 1819, og efterfølgende grundlagde østaten, var det ækvatorial regnskov, der med kolossale træer dækkede det meste af øen. Hurtigt blev skoven ryddet til agerdyrkning, men selv i dag har enkelte lommer af den oprindelige skov fået lov at stå tilbage.

Garden of the Bay med de to futuristiske pavilloner, som huser både tågeskoven og blomsterhaven. Alene herinde går nemt nogle timer i kunstigt skabt svalt klima.

Garden of the Bay med de to futuristiske pavilloner, som huser både tågeskoven og blomsterhaven. Alene herinde går nemt nogle timer i kunstigt skabt svalt klima.

Garden of the Bay med de to futuristiske pavilloner, som huser både tågeskoven og blomsterhaven. Alene herinde går nemt nogle timer i kunstigt skabt svalt klima.

Gardens by the Bay er endnu et eksempel på Singapores afsindigt høje ambitionsniveau – og økonomiske formåen. Et arkitektonisk mesterværk til den nette sum af 5 mia. kr. På 100 hektar inddæmmet land er der tre sammenhængende parker, som ligger nær centrum og lige klos op ad superhotellet Marina Bay Sands’ futuristiske arkitektur. Herinde er der så meget at se og opleve, at det er klogt at afsætte en hel dag til besøget. Det er imidlertid tre individuelle attraktioner, som stjæler billedet fuldstændigt, straks man er kommet ind i parken. To gigantiske væksthuse, som rummer temaerne ’blomster’ og ’tågeskov’ samt de mange ståltræer, der er spredt vidt omkring i centrum af hele området. Supertree Grove hedder disse overdådige konstruktioner, som skal være en påmindelse om de høje træer, der voksede i den regnskov, Singapore engang var dækket af. Når mørket falder på, og supertræerne illumineres af mangefarvet lys, kan associationerne snarere gå i retning af interstellare rumfartøjer. Op ad træernes stålstammer gror levende vækster af blomster og planter.

På toppen af et kunstigt bjerg

En gangbro er udspændt imellem de inderste og højeste af træerne i 22 meters højde, og udsynet heroppefra er nøjagtigt så imponerende, som det var udtænkt af arkitekterne. Flower Dome byder på et væld af større og mindre vækster fra klodens subtropiske egne. Svulmende baobabtræer fra Madagaskar afløses af tusind år gamle oliventræer i Middelhavs-afsnittet, og ind imellem de prominente træer gror yndige blomster og sylespidse kaktusser. Konstant høres rislende vand fra de små, kunstige bække. Crescendoet i Gardens by the Bay er for de fleste nok Cloud Forest. Så snart man træder indenfor, føles det rart at slippe tropevarmen til fordel for den køligere luft. Cloud Forest er et af verdens største klimakontrollerede væksthuse, og et 35 meter højt kunstigt bjerg dominerer synsfeltet, og fra toppen vælter et brusende vandfald sine kaskader ned i bunden. Tågeskoven er den biotop, som findes i tropiske egne i højder mellem 1.000 og 3.000 meter. En elevator fører hele vejen op til øverste niveau, og herfra kan man gå ad udspændte, snoede gangstier og komme helt tæt på de særprægede vækster, som klæber sig til det kunstige, grønne bjerg.

Læs også: Et luksusliv langs Vietnams kyst

Vandring i højderne

En anden del af Singapores grønne look er Southern Ridges, som ligger i den sydvestlige ende af øen. Her taler vi om både det menneskeskabte og det ægte. Southern Ridges er et elegant system af stålstier, imponerende broer og naturlige stier, der afløser hinanden igennem et grønt vildnis. Visse gange fører stierne igennem ubrudt grønt, andre gange har man væggen af natur til den ene side, og til den anden den urbane virkelighed i form af høje huse og containerkraner i havnen. Lydbilledet afspejler dette: Fuglenes kakofoniske kvidren blander sig med et lydtæppe af trafik i en uvirkelig sammensmeltning. Southern Ridges er dannet af en række oprindelige parker og bakketoppe. Hele ruten fra ende til anden er på ni kilometer. Så langt behøver man dog slet ikke at gå for at få det bedste med. Den mest interessante del er på kun fire kilometer fra Kent Ridge Park til Mount Faber. Turen er nem, og på blot fire kilometer får man alt fra vandring ad stier i trækronehøjde, udsyn til modernistisk arkitektur og passagen ad den smukke Henderson Waves, der er en bølgende, udspændt bro, som fører over en trafikeret vej 36 meter neden under. Ved den sidste del af ruten kan man tage en kabelbane op til Mount Faber. En oase af træbevoksede, små gader, hvor man bør lave en lille afstikker til den formidabelt smukke danske sømandskirke i gaden 10 Pender Road.

Southern Ridges er et ret nyt anlæg af sofistikerede gangbroer, hvor man på den ene side har udsigt til byliv og til den anden side nogenlunde intakt natur.

Southern Ridges er et ret nyt anlæg af sofistikerede gangbroer, hvor man på den ene side har udsigt til byliv og til den anden side nogenlunde intakt natur.

Southern Ridges er et ret nyt anlæg af sofistikerede gangbroer, hvor man på den ene side har udsigt til byliv og til den anden side nogenlunde intakt natur.

Singapores botaniske have, som ligger nær den nordlige ende af Orchard Road, er en gammel og højt skattet juvel blandt byens grønne oaser. Den er altid et besøg værd, også selv om det skulle være anden eller tredje gang, man er i Singapore. Etableret i 1859 byder den sig til med 50 hektar overvældende og tæmmet natur. Et tilflugtssted for joggere, spadserende, livsnydere og om morgenen større parader af kinesere, som dyrker den rituelle Tai Chi. Ikke at forglemme skoleklasserne, som er på ekskursion med fokus på botanik. Havens nok største attraktion er National Orchid Garden, som rummer en kolossal samling af orkidéer – hele 700 arter og ikke færre end godt 20.000 hybrider. I orkidéhavens nedkølede, intime væksthus præsenteres en lang række arter af planter og træer, som naturligt vokser i tropernes højder. De lavere temperaturer giver grobund for fugtige vækster som epifytter, der er vækster, der gror på træernes stammer.

Uforstyrret regnskov

Fortsætter man videre knap ti kilometer nordvest fra den botaniske have, befinder man sig omtrent midt på Singapore-øen, og her ligger naturreservatet Bukit Timah. Det er det eneste sted på øen, hvor den naturlige lavlandsregnskov endnu har fået lov at stå uberørt. Bukit Timah har en udstrækning på et par kilometer på den længste led, og her får man virkelig den ægte følelse af jungle. Herinde støder man på de langhalede makakaber, flere eksotiske fuglearter, farvestrålende sommerfugle – og sågar slanger. Fugtigheden er afsindig høj, og midt på dagen er der ulideligt varmt, men besøger man parken om morgenen, er det udholdeligt at vandre ad den sti, som fører op til Singapores højeste punkt, Bukit Timah Hill, i 163 meters højde. Udsigten fra toppen er uforlignelig. Igennem træerne kan man se de høje bygninger i centrum, der er et vidnesbyrd om urbaniseringens påtrængende gemyt. Vildt møder civilisation. På klos hold.

Læs også: Drag ind i portvinens hjemland

Det er en god idé at afsætte nogle timer på Bukit Timah, hvis man vil have det bedste udbytte af besøget. Mange oplever en skuffelse over at være i en tropisk regnskov, fordi forventningerne er skruet op til et urealistisk niveau efter at have set sekvenser på tv fra Animal Planet og lignende kanaler, hvor der er brugt mange dage på at optage dyrelivet. Tålmodighed lønner sig, for i sagte tempo og med hyppige ophold bliver chancerne for at øjne de små detaljer langt bedre. Det være sig at se nogle af de små kryb og insekter eller spotte en farvestrålende fugl. Aberne behøver man ikke anstrenge sig for at se. De er vant til mennesker, langt fra sky, og kan nu og da være nærmest pågående. Fald aldrig for fristelsen til at klappe en af de søde abekatte, for deres adfærd kan være ganske aggressiv.

I MacRitchie Resevoir Park hersker naturens orden og stilhed fra det urbane lydtæppe.

I MacRitchie Resevoir Park hersker naturens orden og stilhed fra det urbane lydtæppe.

I MacRitchie Resevoir Park hersker naturens orden og stilhed fra det urbane lydtæppe.

Pågående er aberne også i den nærliggende MacRitchie Reservoir Park, som reelt er en forlængelse af Bukit Timah. I parken er der et netværk af seks vandrestier, hver med sin farve og med længder fra 3 til 11 kilometer. I modsætning til i Bukit Timah er skoven i MacRitchie Reservoir Park såkaldt ’secondary forest’, altså skov, der engang har været gjort indgreb i. Men ikke desto mindre er den imponerende. En af de længere ruter, MacRitchie Nature Trail, fører efter knap en times vandring til HSBC Tree Top Walk, som er en 25 meter høj og 250 meter lang hængebro, hvorfra man har et fantastisk fugleperspektiv ud over trækronerne. Broen er ensrettet, og det indebærer, at når først man har bevæget sig ud på den, er der ingen returret. Langt over jorden har man chancen for at høre og se nogle af de mange fuglearter, som lever her, inklusive ørnene. På den anden side af broen er der anlagt et forløb af hævede træstier og trapper, som gør det sikkert at gå, også selv om en tropisk byge skulle sætte ind. Naturstierne kan derimod være glatte, hvis det har regnet. Et andet sted i parken findes et tårn, man kan bestige ad trapper, og fra toppen er der endnu et flot vue ud over skoven – også her har man downtowns skyskrabere i baggrunden.

Zoologisk have – dag og nat

Ti minutters kørsel nord for MacRitchie-parken ligger den anden af de gamle kendinge, nemlig Singapores zoologiske have. Singapore Zoo har fået et væld af priser og skulle efter sigende være en af de bedste i verden. Og det er ikke kun hos børnene, at haven er et hit. Her er tilbud for alle aldre, både om dagen og om aftenen. Natsafarien i Singapore Zoo kan ende med at blive en succes af de helt store, men kan også være skuffende. Komplet uforudsigelig, for det hele afhænger af dyrenes adfærd netop den aften, man deltager. Er heldet med, kan man fra det lille tog se hjortearter, elefanter, løver, zebraer og andre af savannens prominente dyr. Anderledes træfsikkerhed er der om dagen. Her folder denne fantastiske have sig ud i al sin mangfoldighed. 3.600 forskellige dyr og 410 forskellige arter af disse dyr er der at se. Den hvide tiger lusker rundt i sit vildnis, og en fuldvoksen flodhest flyder i bassinets vand. Fuglearter fra samtlige kontinenter og reptiler i alle størrelser. Singapore Zoo skuffer aldrig og er en uundværlig ingrediens i det grønne Singapore.

Previous
Next