Skip to Content

Slik utnytter Kina at verden elsker pandaer

Closed
by April 12, 2016 General
LOIREDALEN (VG): Kinesiske myndigheter sender pandabjørner som belønning til land de inngår avtaler med. I Frankrike kom pandaene etter en milliardavtale om uran.

Dyreparker rundt om i verden kniver om å bli verter for de publikumsvennlige og utrydningstruede kinesiske kjempepandaene. Det vet Kina å utnytte.

Kun syv europeiske land er funnet verdig til å være vertskap for et pandapar. Så til de grader politisk er Kinas utlån av bjørnene, at bjørnene simpelthen kalles «pandadiplomater».

Slik ser det ut til å gå for seg: Skriv under på en milliardavtale om eksport av en type energi eller handelsvare Kina trenger: Motta en panda.

<p>KINESISK EIENDOM: Pandaene forblir Kinas eiendom, selv om de bor i dyreparker i utlandet.</p>

KINESISK EIENDOM: Pandaene forblir Kinas eiendom, selv om de bor i dyreparker i utlandet.

Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Frihandelsavtaler er også gode søknader for en lodden kinesisk bjørn. Frankrike inngikk for fire år siden en avtale om utlevering av uran til Kina, et sårt trengt grunnstoff for kinesernes satsing på atomkraft. Kort tid etter landet den såkalte Pandaekspressen med Huan Huan («Glad») og Yuan Zi («Lubben») i Paris. Nå utgjør de hovedattraksjonen i Beauval dyrepark, som er full av besøkende selv tidlig i sesongen når VG besøker parken.

<p>PANDAEKSPRESSEN: Her ankommer pandaparet med navnene" Glad " og " Lubben " Paris  i januar 2012. De er utlånt fra Kina til Beauval dyrepark i 10 år.</p>

PANDAEKSPRESSEN: Her ankommer pandaparet med navnene” Glad ” og ” Lubben ” Paris  i januar 2012. De er utlånt fra Kina til Beauval dyrepark i 10 år.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

  – Vi er veldig glad og stolt over å få ha kjempepandaene her. Folk synes det er veldig spesielt å få se pandaer i levende live, og det er ikke til å legge skjul på at det har hjulpet godt på besøkstallet til dyreparken, sier Astrid Bernasconi som jobber som dyrepleier i Beauval dyrepark, til VG.

FIKK DU MED DEG DENNE: 150.000 «døde» pingviner kan være i live

På gode dager er det mellom 15.000 og 18.000 gjester i parken og nesten samtlige sørger for å få et glimt av de svart-hvite diplomatene.

<p>POPULÆRE PANDAER: Ett av de fem pandaparene som finnes i Europa bor i Beauval-parken i Frankrike. Det sørger for gode besøkstall.</p>

POPULÆRE PANDAER: Ett av de fem pandaparene som finnes i Europa bor i Beauval-parken i Frankrike. Det sørger for gode besøkstall.

Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Kinesiske krav til kontroll

Dyreparkene som mottar de kinesiske pandaene må følge en rekke krav fra Kina om hvordan deres «ambassadører» skal bo. Ut over summen et land betaler for selve pandaene, må det også bygges egne anlegg og klinikker for dyrene. Danmark, som nå er neste panda-nasjon ut, må betale hele 297 millioner kroner for å motta og kunne vise frem bjørnene, skriver Berlingske Tidende.

– Vi er hele tiden bevisst på at pandaene er Kinas eiendom, og bare til låns, sier dyrepasser Astrid Bernasconi mens hun lemper ut 25 kilo med duggfrisk bambus fra kjølerommet som «nattmat» til hannpandaen Huan Huan.

Vegg-i-vegg med bambusrommet ligger en egen fødselsklinikk, spesialbygd for de to kinesiske bjørnene. Dersom de to pandaene på fransk jord skulle få pandabarn, tilhører også de Kina og vil blir tatt tilbake til kinesisk terreng når de er gamle nok til å forlate moren sin.

LES OGSÅ: «Sterilisert» løve fikk supersøte unger

<p>EGEN FØDSELSKLINIKK: Forløpig kun med en leke-panda i kuvøsen, men her håper dyreparken at det snart vil ligge nyfødte babypandaer. De vil i såfall også være kinesisk eiendom.</p>

EGEN FØDSELSKLINIKK: Forløpig kun med en leke-panda i kuvøsen, men her håper dyreparken at det snart vil ligge nyfødte babypandaer. De vil i såfall også være kinesisk eiendom.

Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Truer med å ta pandaer tilbake

Dersom vertslandet tar politiske beslutninger kineserne ikke liker, kan Kina  trekke sine «pandadiplomater» tilbake.

Kina skal raskt ha kalt hjem to babypandaer født i dyreparker i USA, etter at Barack Obama møtte Tibets spirituelle leder Dalai Lama, skriver TheBusiness Insider. En lignende trussel skal ha blitt fremsatt mot Østerrike rundt Dalai Lamas besøk der, ifølge ViennaReview.

Det er ingen hemmelighet at de diplomatiske relasjonene mellom Norge og Kina har vært kjølige siden tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

I Norges største dyrepark regner de ikke med å ta imot en pandabjørn med det første:

 – Vi har ikke søkt om å ha panda. Først og fremst fordi det er veldig store kostnader knyttet til det. Men et godt forhold til Kina ville nok være viktig hvis man skulle søke om å holde panda, sier han til VG.

<p>MÅ NØYE SEG MED SJIRAFF: – Vi har ikke søkt om å få en panda, men jeg har jo hørt at Kina er veldig restriktive med hvem de låner pandaene ut til og at det skal være gode forbindelser mellom landene for å «kvalifisere» som panda-vertsland, sier veterinær og dyrefaglig ansvarlig Rolf Arne Ølberg ved dyreparken i Kristiansand.</p>

MÅ NØYE SEG MED SJIRAFF: – Vi har ikke søkt om å få en panda, men jeg har jo hørt at Kina er veldig restriktive med hvem de låner pandaene ut til og at det skal være gode forbindelser mellom landene for å «kvalifisere» som panda-vertsland, sier veterinær og dyrefaglig ansvarlig Rolf Arne Ølberg ved dyreparken i Kristiansand.

Foto: Dyreparken i Kristiansand

FLERE DYRENYHETER: Pippis papegøye (49) kan bli avlivet

Previous
Next