Skip to Content

Wednesday, December 11th, 2019

Sloveense matchfixer liep tegen de lamp op Schiphol

Closed
by November 17, 2016 General

Het levert ze een schat aan informatie op. Gespreksgegevens op de toestellen tonen aan dat Zeljko S. voetballers en officials bewerkt om de uitslagen van wedstrijden van tevoren af te spreken. In ruil voor hoge geldbedragen uiteraard, die de rechercheurs kunnen achterhalen. De matchfixer kan met deze voorkennis vervolgens flinke winsten vergaren op de internationale gokmarkt. De Sloveen opereert daarbij onder de schuilnaam Marco Dorado en doet zich voor als Belgisch staatsburger. 

Vol adrenaline

Het bewijsmateriaal wordt door de Nederlandse politie overgedragen aan Europol, dat matchfixing internationaal probeert te bestrijden. Ook de Sloveense inspecteur Mitja Jager krijgt dan de informatie onder ogen. “Ik herinner het me het nog goed. Het was een regenachtige novemberdag in 2012 en ik zat achter mijn computer. Ik wist niet hoe we verder moesten met het onderzoek.”

Na het nieuws uit Nederland kon hij die nacht niet slapen. “Ik zal vol adrenaline. Ik was alleen maar plannen aan het bedenken voor de samenwerking.” Jager en zijn collega’s zijn er al snel van overtuigd dat Zeljko S. een grote vis is. Een belangrijke figuur in een matchfixingsyndicaat dat wordt gerund vanuit Singapore. Het bewijsmateriaal past precies in de puzzel die ze op dat moment proberen te leggen.

Previous
Next