Skip to Content

Slush Singapore kerää kehuja – Peter Vesterbacka: “Vahvempi kuin yksikään vienninedistämisprojekti”

Closed
by September 27, 2017 General

Slush Singapore kerää kehuja

”Suomella on mahdollisuus olla rakentamassa kasvuyritysten ekosysteemiä Euraasian viidelle miljardille ihmiselle. Se on paljon suurempi markkina-alue kuin mikä Piilaaksoa ympäröi”, Peter Vesterbacka, yksi Slushin perustajista sanoi.

Suomessa kahdeksan vuotta sitten ensimmäisen kerran järjestetty tapahtuma on Finnairin tavoin ulottanut lonkeronsa syvälle Aasiaan. Tokiossa kasvuyritystapahtumaa on järjestetty jo neljä vuotta, Shanghaissa kolme vuotta ja nyt syyskuussa järjestettiin Slush Singapore toista kertaa.

Slushin päätapahtuma keräsi tänä vuonna yli 3 000 vierasta noin 60 maasta. Paikalla oli 300 yritystä ja arviolta 150 sijoittajaa ympäri maailman.

Lisäksi Slushin ympärillä oli useita sivutapahtumia eri teemojen ympärillä. Edeltävänä päivänä järjestettiin esimerkiksi sidosryhmätapahtumat Founders Day, Investors Day ja Partners Day.

”Slush kiinnostaa kansainvälisiä sekä paikallisia sijoittajia. Se on kerännyt paljon hyvää mainetta sijoittajien keskuudessa”, tapahtuman johtaja Anna Ratala sanoo.

Paikalla olleet kehuivat tapahtuman tunnelmaa.

”Slush ei näytä perinteiseltä teknologiatapahtumalta. Täällä on alkuperäisen Slushin fiilistä”, sanoo Helsingistä paikalle tulleen Visionplus sijoitusrahaston yksi perustaja Jari Tuovinen.

Tapahtumassa virolaisen delegaation mukana vieraillut Vesterbacka näkee Slushilla ison roolin suomalaisten yritysten siltana Aasiaan.

”Tapahtumalla on vahvempi vaikutus kuin yhdelläkään vienninedistämisprojektilla Suomessa”, Vesterbacka täräyttää.

”Slushin hyvä maine Helsingissä ja ympäri Aasia auttaa yrityksiä pääsemään suoraan oikeisiin pöytiin keskustelemaan.”

Koulutussektorilla tapahtumassa on vahva rooli, koska suomalaista koulutusjärjestelmää arvostetaan Aasiassa korkealle. Suomi ja Singapore ovat kisanneet parhaan koulutusmaan ykköspaikasta viime vuodet.

Slush-viikolla järjestettyyn Designing Future Education -tapahtumaan osallistui Suomesta yli 50 yritystä ja organisaatiota keskustelemaan koulutuksen tulevaisuudesta.

“Slush herättää huomiota, täällä tapaa kiinnostavia ihmisiä ja ennen kaikkea Slushin Match making -työkalu on erinomainen tapa löytää juuri oikeita tahoja”, juuri lavalle pitchaamaan menossa oleva, palkitun koulutusalan startupin Mightifierin toimitusjohtaja, Mervi Pänkäläinen sanoo.

Slushin menestys Singaporessa ei ole ihan itsestään selvää. Singapore on perinteisesti toiminut idän ja lännen välissä, ja monet suuryhtiöt pitävät siellä pääkonttoriaan.Singaporessa järjestään kymmeniä teknologia- ja startuptapahtumia vuodessa. Kilpailu on todella kovaa.

“Tämän vuoden järjestelyt menivät hyvin. Tapahtuma lunasti odotukset ja pääsemme rakentamaan ensi vuotta hyvissä ajoin. Slush on löytänyt paikkansa täältä Singaporessa”, Anna Ratala sanoo.

“Slush on ruohonjuuritason liike, mikä vetoaa paikalliseen korkeakoulu- ja startupyhteisöön. Meidän on ollut helpompi saada markkinoilta jalansija kuin kaupallisten toimijoiden.”

Tapahtuman järjestelyihin osallistui noin 250 vapaaehtoista. Suuri osa työntekijöistä on tullut paikallisista korkeakouluista, joiden kanssa Slush tekee yhteistyötä.

Suomalaisiakin vapaaehtoisten joukossa on yli kaksikymmentä. Singaporessa perheensä kanssa asuva Laura Karttunen on mukana jo toista kertaa.

”Tämä on hieno mahdollisuus olla auttamassa ja tavata uusia ihmisiä”, Karttunen sanoo.

Saksalaisen työnantajan palveluksessa oleva Suvi Scwab kertoo olevansa vastuussa ensi kertaa tänä vuonna järjestetystä Partners day -sivutapahtuman tuotannosta ja tulleensa tapaamaan muita suomalaisia.

Vielä muutama vuosi sitten suomalaiset yritykset Singaporessa olivat pääosin suuryrityksiä, nyt niiden tilalle on tullut lukuisia kasvuyrityksiä. Singaporessa on monia yhtäläisyyksiä Helsinkiin ja Suomeen: vahva julkinen sektori, korkea koulutus ja kehittynyt infrastruktuuri ja teknologia.

Suomalaista innovaatio- ja koulutusjärjestelmää arvostetaan, ja lisäksi Singaporen valtion panostaa nyt isosti palvelumuotoiluun ja muotoiluajatteluun. Tämä on avannut ovia monille suomalaisille teknologia- ja koulutusyrityksille.

“Kun Slush sai aikanaan alkunsa, suomalaisten korkeakoulujen opiskelijoista vain muutama prosentti halusi perustaa oman yrityksen”, Vesterbacka sanoo.

Trendissä on tapahtunut merkittävä käänne. Slush ja sen juuret syvällä yliopistomaailmassa on ollut tässä avainasemassa. Nyt Slush auttaa suomalaisia yrityksiä kansainvälistymään.

Tekniikka&Talous

Singapore

Previous
Next