Skip to Content

Monday, September 28th, 2020

Socialdemokratiet har et årti til at gøre op med parallelsamfundene – ellers kollapser deres samfundsmodel

Closed
by September 18, 2017 General

De frivillige i deres røde ‘crew’-T-shirts har det nemt. De delegerede kender alle deres plads og navigerer ind og ud af kongressalen og hen til kaffebordene med den rutine, der opbygges ved flittig deltagelse på kongresser og konferencer. »Tak for sidst« refererer til sidst, vi sås. Præcis for et år siden samme sted.

Det er det Socialdemokrati, du kender, der var samlet til kongres i Aalborg i weekenden. Fagforeningsmændene, de offentligt ansatte kvinder og unge akademikere i stramme bukser. Selv kongressens ømme tå, der til spindoktorernes irritation er det eneste medierne interesserer sig for, er en gentagelse fra sidste år.

Det er nemlig en tradition, at regeringspartiet sender en hilsen til det største oppositionspartis kongres i form af en rigtig træls dagsorden. Venstre har med Inger Støjberg i spidsen valgt at genbruge forrige års tema med kvoteflygtninge, der altid skal begrænses tidligt på efteråret lige før sosserne og deres radikale lidelsesfæller holder kongres.

Der er ingen tvivl om, at det gør ondt på de socialdemokratiske delegerede, selv om der bliver længere og længere imellem dem, der er villige til at undsige deres formand offentligt. Kvoteflygtningeordningen, hvor Danmark tager imod flygtninge direkte fra FN-drevne lejre, er langt mere velfungerende end menneskesmuglerindustrien, hvor flygtninge betaler gangstere titusindvis af euro for at krydse Middelhavet i usikre gummibåde.

Hvis samfundet splittes op i grupper, hvor gammeldanskerne på Bornholm ikke føler, de har noget til fælles med muslimer i Odense, forsvinder viljen til at tage sig af hinanden

Når socialdemokraterne alligevel til deres støttepartiers store fortrydelse støtter op om regeringens kvoteflygtninge-stop er det af den kyniske årsag, at den internationale reaktion på et kvoteflygtninge-stop er mildere, end hvis man begyndte at afvise de såkaldte spontanflygtninge – dem, der kommer hertil via menneskesmuglerne.

Men for Socialdemokratiet er det en bunden opgave at begrænse tilstrømningen til Danmark. Flere flygtninge betyder nemlig også større problemer med parallelsamfund, hvilket også var et af hovedtemaerne i Mette Frederiksens kongrestale. Socialdemokraterne ville tidligere på året tage pengene fra de muslimske privatskoler, og før det var det ghettoer som Mjølnerparken i København, der blev angrebet af partiformanden.

Der er ingen tvivl om, at den folkelige sympati for muslimske parallelsamfund er fraværende, og det ligger lige for at beskylde Mette Frederiksen for populisme. Men spørgsmålet er, om ikke det modsatte standpunkt snart er det populære.

Previous
Next