Skip to Content

Spiller tegneseriehelt – fnyser av tegneserier

Closed
by April 28, 2016 General
LONDON (VG) Anthony Mackie spiller Sam Wilson alias Falcon i den nye «Captain America»-filmen. Men tegneseriene har han null interesse av.

Falcon var den aller første afroamerikanske superhelten til Marvel, og dukket opp for første gang i 1969. I tegneserieuniverset blir han sågar lederen av «The Avengers», den nye Captain America.

Kjenner du igjen han som spiller Captain America? Det er det ikke alle som gjør..

I «Captain America: Civil War» er det Anthony Mackie som portretterer Falcon.

VG møter skuespilleren på pressemøte i London, hvor han, som de andre skuespillerne, får spørsmål om han leste tegneseriene.

<p>INTERESSERER IKKE MACKIE: Tegneserie-versjonen av Falcon, her  i serien Rogue #2 fra 1995.</p>

INTERESSERER IKKE MACKIE: Tegneserie-versjonen av Falcon, her  i serien Rogue #2 fra 1995.

Foto: Marvel Comics

– Nei, jeg leste ikke tegneseriene. Det ironiske er, la oss være ærlige: Ingen leser tegneseriene. Hvis du sier du gjør det, lyver du. Det er filmene som gjør at det er «kult» å si at du er tegneseriefan, smeller det fra Mackie, og legger til.

– Da jeg var liten var det en haug tegneseriesjapper, men ingen overlevde. Det er en smal gruppe mennesker som gjør det. Det er greit det, men det er altså ikke alle.

Les VGs anmeldelse av «Captain America: Civil War» her!

Tegneserieekspert og forfatter Øyvind Holen gir Mackie rett. Superheltfilmene har slett ikke ført til noe oppsving for tegneseriene, mener han.

<p>TEGNESERIEEKSPERT: Øyvind Holen har skrevet mye om tegneserier, og selv gitt ut serien «Drabant».</p>

TEGNESERIEEKSPERT: Øyvind Holen har skrevet mye om tegneserier, og selv gitt ut serien «Drabant».

Foto: Børre Haugstad, VG

– Det stemmer i dag, Marvels superhelt-tegneserier er overraskende marginalt, filmene har ikke hatt noe særlig å si for salget av tegneseriene, sier han.

– Noen samlinger og bøker selges, men det kjøpes antakelig av de samme som har lest dem før. Men salget av månedlige hefter er det lite av, sier Holen.

Finn ut hva som provoserer Robert «Iron Man» Downey Jr.

Han sier at det også i Norge ble gjort forsøk på å få til et oppsving tidlig på 2000-tallet.

– Nå gjør man ikke noe forsøk en gang, det kommer ikke ut noen serier tilknyttet filmene. Det store flertallet har bare sett filmene, og leser ikke tegneseriene.

Mackie ble også spurt om han tror filmene bidrar til å holde tegneseriesjappene i live.

– Nei, for nå har vi internett, og du får kjøpt alt der, fortalte Mackie og fargelagte med en historie fra et besøk på en tegneseriesjappe i Pittsburgh.

– Jeg gikk inn i en sjappe da jeg spilte inn film der. Et gammelt, skitten sted med en gammel fyr bak kassen. Jeg spurte om han hadde en mailingliste som jeg kunne melde meg på, betale med kredittkort for å få tilsendt nye serier. «Nei, du må komme inn og kjøpe». «Vel, du er snart konkurs», tenkte jeg. Internett har gjort alt tilgjengelig nå.

<p>SHOWER: Anthony Mackie viste muskler i Singapore, på pressetur med «Captain America».</p>

SHOWER: Anthony Mackie viste muskler i Singapore, på pressetur med «Captain America».

Foto: Roslan Rahman, Afp

Holen trekker sammenligninger til hvordan det gikk med Disney-karakterene når filmene og TV-seriene kom.

– Tegneseriene havnet i bakleksa, men figurene lever videre.

Og skal man følge tegneserieuniverset så kan kanskje Mackie dukke opp som selveste Captain America? Skuespilleren har lite tro på det selv.

– Vel, filmuniverset følger ikke alltid tegneserieuniverset. De bruker deler, men det er aldri direkte slik det er i tegneserieuniverset.

Previous
Next