Skip to Content

Spiller USA blot med musklerne over for Nordkorea?

Closed
by April 19, 2017 General

16x9
Hangarflåden USS Carl Vinson i indonesisk farvand den 15. april. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

Der sættes spørgsmålstegn ved kommunikationen mellem Pentagon og Det Hvide Hus.

Det Hvide Hus har tidligere meldt ud, at hangarflåden USS Carl Vinson er sendt til farvandet ud for den koreanske halvø. Nu lyder der dog meldinger om, at den selv samme flåde skal deltage i en militærøvelse i Det Indiske Ocean – omkring 5.600 kilometer i den modsatte retning.

Meldingerne kommer fra en højtstående embedsmand i administrationen. Han peger ifølge CNN på, at der er tale om dårlig kommunikation mellem Pentagon og Det Hvide Hus.

Ifølge kilden afslører nogle reporter, at hangarflåden ikke er nået frem til havet ved den koreanske halvø, som det ellers var planlagt, at de skulle for at sende et kraftigt signal til nordkoreanerne. I stedet skulle flåden være sendt til Australien.

Manglende overblik

Kilden vurderer, at der er flere parter, der overvåger hangarflåden USS Carl Vinsons bevægelser, der ikke har talt sammen.

Ifølge Berlingskes korrespondent i USA, Kristian Mouritzen, er der tale om begyndervanskeligheder for Donald Trump. En del af problemet skyldes, at Trump afskedigede flere af Obamas folk i både Pentagon og Udenrigsministeriet, før han selv havde fundet de rette folk til at erstatte dem. Det har resulteret i, at der stadig er ubesatte poster.

– Det er første gang, at det er sket i USA’s nyere historie. Det betyder, at når der er en alvorlig situation, hvor instanserne skal tale sammen, så går det langsommere med kommunikationen, fortæller Kristian Mouritzen.

Spiller USA blot med musklerne?

Den 8. april fortalte den kommandocentral, der styrer den amerikanske flåde, at hangarskibet Carl Vinson med 60 fly og en række følgeskibe vil forlade Singapore for at drage mod den vestlige del af Stillehavet.

Begrundelsen er ifølge en talsmand fra militæret et ’show of force’, altså at spille med musklerne som svar på Nordkoreas provokationer.

Præsident Donald Trump og nogle af hans toprådgivere havde ellers været ude og sige, at hele manøvren var et svar på Pyongyangs seneste missiltest.

– Vi sender en meget stærk flåde. Vi har kraftfulde ubåde – meget mere kraftulde end hangarskibene med fly, sagde Trump i et interview med Fox Business Network.

Kort efter udtalelsen fra Donald Trump fortalte amerikanske militære embedsmænd til CNN, at flåden først skulle fuldføre en planlagt militærøvelse med den australske flåde.

Forvirringen blev total, da forsvarsministeren James Mattis i sidste uge fortalte reportere, at øvelserne var blevet annulleret. Flere amerikanske militære embedsmænd fortalte CNN, at Mattis havde udtalt sig fejlagtigt, og at besøget i Australien var blevet annulleret for at give mulighed for at sende flåden nær den koreanske halvø.

Trump elsker forvirring

At flåden ikke bliver sendt direkte af sted mod Nordkorea, men i stedet skulle befinde sig ved Australien, er en bevidst forvirringsstrategi fra Trumps side. Det vurderer Mirco Reimer-Elster, der er USA-analytiker.

– Det er noget, Donald Trump godt kan lide. Under valgkampen sagde Donald Trump, at USA’s udenrigspolitik var alt for forudsigelig. Med denne forvirring i kommunikationen kan fjender af USA som Nordkorea ikke med sikkerhed vide, hvor de har USA.

Den omtalte flåde omfatter et 97.000 ton tungt luftvåben med 60 fly, USS Wayne E. Meyer-missiler, USS Michael Murphy-missiler og USS Lake Champlain-missiler.

Rod i Trumps administration

Berlingskes korrespondent i USA, Kristian Mouritzen, vurderer ikke, at Trump bevidst har forvirret, men peger i stedet på rodet i Trumps administration med manglende ansatte i Det Hvide Hus og i Pentagon, hvor der alene er omkring 20.000 personer ansat.

– Donald Trump rammer ind i en bureaukratisk mur i det øjeblik, han udsteder en ordre. Kongressen skal orienteres om intentionerne – og det er den ikke blevet i dette tilfælde, siger korrespondenten.

Han tilføjer desuden, at det er besværligt og omfattende at ændre kurs på et stort hangarskib med følgeskibe, hvilket har vist sig flere gange i forbindelse med omdirigering af krigsskibe i Mellemøsten.

– Der er det problem med Trump, at han ikke er i stand til at formulere sin strategi og få sendt sine folk i byen på den rigtige måde, siger Kristian Mouritzen.

Flere militære kilder fortæller dog til CNN, at hele flåden vil nå frem til den koreanske halvø i slutningen af april.

16x9
Billede af det amerikanske hangarskib USS Vinson. Foto: MC2 SCOTT FENAROLI / Scanpix Denmark
Previous
Next