Skip to Content

Tällaisia vaikutuksia Brexitillä olisi: Punnan arvo tippuu, inflaatio kiihtyy, bkt kutistuu…

Closed
by June 22, 2016 General

Olli Herrala 22.6. 22:23

Amerikkalaispankki Citigroup arvioi, että Britannian ero EU:sta kurittaisi pahimmin omia kotimarkkinoita.

Britannian bruttokansantuotteesta katoaisi brexit-tapauksessa 3–4 prosenttiyksikköä kolmessa vuodessa, Citi esittää Global Economics View -raportissa.

Punta menettäisi arvostaan noin 15 prosenttia ja Britannian inflaatio kiihtyisi 3–4 prosenttiin vuosina 2017 ja 2018. Citi odottaa, että Britannian ulkopuolella kovimpiin menettäjiin kuuluisivat Irlanti, Saksa ja Hollanti.

Myös Malta, Kypros, Luxemburg ja Belgia kärsisivät Britannian EU-erosta. Citi perustelee näkemystään kaupan tilastoilla: eniten kärsivät Britannian kanssa runsaasti kauppaa käyvät maat.

Citin vertailussa Suomi menettäisi taloudellisesti varsin vähän, paljon vähemmän kuin EU-maat keskimäärin. Finanssimarkkinoiden huojunnan seuraukset olisivat kuitenkin arvaamattomia.

”Britannian oloista riippuvaiset pankit kärsisivät vakavia tappioita”, Citin strategit uskovat.

Citin mukaan finanssimarkkinoiden menetykset olisivat suurempia kuin tavara- ja palvelukaupassa syntyvät vahingot. Suurin osa tappioista syntyisi nimittäin epävarman sentimentin takia.

Finanssimarkkinat horjuvat?

Brexit-tapauksessa saarivaltakunnan asukkaat saisivat lunta tupaan monelta suunnalta. Citin mukaan asuntojen hinnat laskisivat ja työttömyysaste nousisi.

Citi uskoo, että EU:n ulkopuolisista maista Norja ja Islanti kuuluisivat brexit-häviäjiin. Näin siksi, että ne käyvät suhteellisen paljon kauppaa Britannian kanssa.

”Maailmanlaajuiset brexit-vaikutukset jäisivät kuitenkin vaatimattomiksi”, Citin strategit lohduttavat.

Kärsijöinä olisivat myös Singapore ja Hongkong, koska historiallisista syistä niiden siteet Britanniaan ovat niin tiukat. Citin mukaan ennen kaikkea Lontoon finanssimarkkinat kärsisivät: suuri osa maailman korko- ja johdannaiskaupasta käydään Lontoossa, ja City on myös vakuutusbisneksen keskus.

”Vakavat finanssimarkkinoiden häiriöt leviäisivät Lontoosta muualle maailmaan”, Citissä uskotaan.

Citin mukaan maailman keskuspankit eivät jää toimettomiksi, jos brexit toteutuu. Siinä tapauksessa ne lisäisivät likviditeettiään odotettuakin enemmän.

Citigroupin katsauksen mukaan ”Remain”-kanta voittaa niukasti kansanäänestyksen (23.6.). Britannia siis jäisi EU:hun, mutta Citi pitää ”Leave”-kannattajien voittoa silti mahdollisena.

Lähde: Kauppalehti

Ole hyvä ja kytke Javascript päälle nähdäksesi kommentit.

Previous
Next